Árpád
-2 °C
3 °C

Sérült nyakkal érkezett az egyik Kouachi testvér a nyomdába

2015.01.10. 14:18 Módosítva: 2015-01-10 20:01:12

A Kouachi testvérek egyike a nyakán megsérülve érkezett péntek reggel a dammartin-en-goële-i nyomdába, mondta szombaton a Le Figaro szerint a cég vezetője, akit röviddel érkezésük után elengedtek a túszejtők pénteken. A férfi elmondta, hogy segítenie kellett ellátni a sebet, mielőtt szabadon engedték. Azt az ügyészség is elmondta már pénteken késő este, hogy Saïd Kouachinak volt egy sérülése, ugyanis mielőtt eljutottak volna Dammartinbe, tűzharcba kerültek a rendőrökkel.

A nyomda vezetője azt mondta, hogy végig nagyon nyugodtnak látta a testvéreket. Mikor észrevette, hogy a két testvér az épület felé tart, ő mondta a 27 éves alkalmazottjának, Liliannak, hogy gyorsan bújjon el, így róla egész végig nem tudtak a terroristák. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy senki sem sérült meg a nyomda dolgozói közül.

Szombaton a végig az épületben rejtőző alkalmazott apja elmondta, hogy fia jól van, de nem akarnak egyelőre bővebben nyilatkozni. Lilian egy mosogató alá menekült be a konyhában, és sikerült félelmét leküzdve észrevétlennek maradnia az események alatt. Az ügyészség szerint sms-ben fontos taktikai segítséget nyújtott a kommandósoknak, abból is sokat hallott, mit beszélnek egymással a Koauchi testvérek. Az is kiderült, hogy két Kalasnyikov mellé gránátok és egy rakétavető is volt a végül 17 óra után fegyverrel a kézben az épületből kirontó támadóknál, akiket lelőttek a kommandósok.

A hatóságok szerint Chérif Kouahci több rokona is dzsihádista terrorista, akik Jemenben kaptak kiképzést, és most is Jemenben és Szíriában harcolnak. Saïd Kouachi a jemeni al-Kaidától kaphatott kiképzést 2011-ben. A Koauchi testvérek a Charlie Hebdo elleni támadás óta végig a jemeni al-Kaidára hivatkoztak. A támadókról itt gyűjtöttük össze az elérhető információkat.

A másik túszejtés helyszínén, a párizsi kóserboltban is öt túsz, köztük egy apa hároméves fiával is megpróbált elbújni, ők a hűtőkamrába menekültek be. A 20 minutes.fr azt írta, hogy a fegyveres, Amédy Coulibaly hátraküldött egy másik túszt értük, így ők nem maradtak rejtve, viszont később a bolt egyik alkalmazottja elmondta, hogy ő segített elbújni nekik, és ott tudtak maradni a túszdráma végéig.

A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat, összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről pedigitt olvashatja vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?