Tekla
5 °C
19 °C

Sérült nyakkal érkezett az egyik Kouachi testvér a nyomdába

2015.01.10. 14:18 Módosítva: 2015.01.10. 20:01

A Kouachi testvérek egyike a nyakán megsérülve érkezett péntek reggel a dammartin-en-goële-i nyomdába, mondta szombaton a Le Figaro szerint a cég vezetője, akit röviddel érkezésük után elengedtek a túszejtők pénteken. A férfi elmondta, hogy segítenie kellett ellátni a sebet, mielőtt szabadon engedték. Azt az ügyészség is elmondta már pénteken késő este, hogy Saïd Kouachinak volt egy sérülése, ugyanis mielőtt eljutottak volna Dammartinbe, tűzharcba kerültek a rendőrökkel.

A nyomda vezetője azt mondta, hogy végig nagyon nyugodtnak látta a testvéreket. Mikor észrevette, hogy a két testvér az épület felé tart, ő mondta a 27 éves alkalmazottjának, Liliannak, hogy gyorsan bújjon el, így róla egész végig nem tudtak a terroristák. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy senki sem sérült meg a nyomda dolgozói közül.

Szombaton a végig az épületben rejtőző alkalmazott apja elmondta, hogy fia jól van, de nem akarnak egyelőre bővebben nyilatkozni. Lilian egy mosogató alá menekült be a konyhában, és sikerült félelmét leküzdve észrevétlennek maradnia az események alatt. Az ügyészség szerint sms-ben fontos taktikai segítséget nyújtott a kommandósoknak, abból is sokat hallott, mit beszélnek egymással a Koauchi testvérek. Az is kiderült, hogy két Kalasnyikov mellé gránátok és egy rakétavető is volt a végül 17 óra után fegyverrel a kézben az épületből kirontó támadóknál, akiket lelőttek a kommandósok.

A hatóságok szerint Chérif Kouahci több rokona is dzsihádista terrorista, akik Jemenben kaptak kiképzést, és most is Jemenben és Szíriában harcolnak. Saïd Kouachi a jemeni al-Kaidától kaphatott kiképzést 2011-ben. A Koauchi testvérek a Charlie Hebdo elleni támadás óta végig a jemeni al-Kaidára hivatkoztak. A támadókról itt gyűjtöttük össze az elérhető információkat.

A másik túszejtés helyszínén, a párizsi kóserboltban is öt túsz, köztük egy apa hároméves fiával is megpróbált elbújni, ők a hűtőkamrába menekültek be. A 20 minutes.fr azt írta, hogy a fegyveres, Amédy Coulibaly hátraküldött egy másik túszt értük, így ők nem maradtak rejtve, viszont később a bolt egyik alkalmazottja elmondta, hogy ő segített elbújni nekik, és ott tudtak maradni a túszdráma végéig.

A pénteki túszejtésekről és a rendőri akciókról bővebben itt olvashat, összes cikkünket a Charlie Hebdo elleni támadásról és az utáni kezdődő hajszáról, túszejtésekről pedigitt olvashatja vissza.