Azért haltak meg, hogy szabadon élhessünk

2015.01.13. 14:16

Francois Hollande francia államfő posztumusz Becsületrendet, a legmagasabb francia állami kitüntetést adományozta a párizsi terrortámadásokban megölt rendőröknek, írja az MTI.

 Clarissa, Franck, Ahmed azért haltak meg, hogy mi szabadon élhessünk

 – mondta a köztársasági elnök a három rendőr búcsúztatásán a párizsi prefektúrán.

Franck Brinsolarót és Ahmed Merabet-t a Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni merénylet során ölték meg a Kouachi fivérek, Clarissa Jean-Philippe-et pedig másnap reggel lőtte le a harmadik dzsihadista Monrouge-ban.

„Ezt a nőt és ezeket a férfiakat ugyanaz a szándék vezérelte. Honfitársaink védelme. Ugyanaz az eszme vezérelte őket, a köztársaság szolgálata” – fogalmazott az államfő.

A 26 éves Clarissa Jean-Philippe, aki Franciaország egyik tengerentúli megyéjéből, Martinique szigetéről származott, hátában egy golyóval, „mártírként halt meg”. Ahmed Merabet „muzulmán vallású francia volt, büszke arra, hogy a köztársaság értékeit, a szekularizációt képviselte, és mindenki másnál jobban tudta, hogy a fanatizmus a világban mindenhol megöli a muzulmánokat” – hangsúlyozta Hollande.

A Charlie Hebdo megölt főszerkesztőjének, Charbnak a védelmét ellátó Franck Brinsolaro pedig „a szemtelenségig is elmenő szólásszabadságért halt meg” – mondta az elnök.