Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Párizsi terror: francia állampolgár lesz a kóserbolti muszlim hős

2015.01.15. 17:36

Franciaország állampolgárságot adományoz Lassana Bathilynak, annak a mali származású muzulmán vallású férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején - jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. Az állampolgársági avatása kedden lesz, a 2006 óta Franciaországban élő 24 éves Bathily 2014 júliusában nyújtotta be állampolgársági kérelmét a francia hatóságoknak, írja az MTI.

A mali férfi annak a kóser élelmiszerboltnak az alkalmazottja, ahova a múlt heti franciaországi terrortámadásainak egyik elkövetője, Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be, majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz ember túszul ejtett. Lassana Bathily vallását gyakorló muzulmánként négy éve dolgozik a kelet-párizsi kóser boltban, ahol zsidók mellett más muzulmánokat is alkalmaznak.

Az alkalmazott eközben 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában. Miután a túszejtő rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban, leküldte értük az egyik túszt. Bathily megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek, és azt javasolta nekik, hogy szökjenek meg vele együtt a vészkijáraton. A túszok közül azonban senki nem merte követni, mert féltek attól, hogy az esetleges zaj gyanút kelt a terroristában.

Lassana Bathily így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Ő maximálisan segítette a rendőri erők munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását.

„Nem zsidókat, hanem embereket bújtattam” – mondta a férfi BFM hírtelevíziónak. A férfi azt mondta, hogy nincs jól, miután a pénteki túszejtésben elvesztette a barátját, aki nagyon fiatal volt. A 20 éves Yohan Cohenről beszélt, aki szintén a bolt alkalmazottja volt. Ő az egyike a négy zsidónak, akit megölt Amédy Coulibaly.

Lassana Bathilynak személyesen mondott köszönetet Francois Hollande francia államfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.