Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Netanjahu felesége zsebre rakta a Miniszterelnökség üres üvegeiből befolyt pénzt

2015.01.29. 11:31

Zseniális sztorit szemléz az MTI a Háárec című izraeli lapból, miszerint az izraeli kormányfőnek és feleségének most újabb botránnyal kell szembenéznie, miután kiderült, hogy Sara Netanjahu 2009-2013 között zsebre rakta a miniszterelnöki rezidencián állami pénzen vásárolt italok üres üvegeiből származó bevételt. Az Izraelben rendkívül népszerűtlen miniszterelnök-feleség a március közepén esedékes választás előtti kampány egyik fel-felbukkanó témája.

Benjámin Netanjahu felesége az üres üvegeket az alkalmazottaikkal vitette és váltatta vissza, az ügy koronatanúja a rezidencia volt gondnoka, Meni Naftali vallomása szerint a bevételt le kellett számolniuk Sara Netanjahunak, aki azt eltette. Négy év alatt a becslések szerint négyezer sékel (negyedmillió forint) jött össze az üres üvegekből, amit Sara Netanjahu befizetett a kincstárba.

Az államügyész és a nyomozati hatóságok is csak akkor értesültek Netanjahuné ügyletéről, amikor szerdán a sajtó képviselői válaszért fordultak hozzájuk. A Miniszterelnöki Hivatal képviselője megerősítette, hogy 2013 májusában a pénzt valóban befizette a Netanjahu család. Pontos palacknyilvántartást ugyanakkor nem vezettetett Sara Netanjahu, és becslés alapján számították ki a végösszeget.

A volt gondnok egyébként kártérítési pert indított egykori munkáltatója, Sara Netanjahu ellen az őt ért különböző sérelmekért, megaláztatásokért. Naftali vallomása szerint pazarlásra is volt példa: előfordult, hogy egy hónap alatt hétezer sékelt (félmillió forintot) költöttek virágokra.

A Háárec által megkérdezett jogi szakértő szerint a pénzek törvénytelen megszerzése, és ehhez az állami alkalmazottak felhasználása lopásnak vagy csalásnak tekinthető, a pénz visszaszolgáltatása - a pontos összeg meghatározása nélkül - ugyan csökkenti a cselekmény súlyát, de nem szünteti meg azt. Az államügyész még nem adott választ a lap kérdésére, miszerint nem kellene-e Sara Netanjahu ellen nyomozást elrendelni az ügyben.

A kormányfő nejének kisstílű próbálkozásairól nem először derül ki kínos részlet. Pár éve úgy találta, hogy kezd elhasználódni saját villájuk kerti ülőgarnitúrája. Erre ugyanolyat vásároltatott a rezidenciára, majd a kettőt kicserélte, így a vadonatúj került magánvillájukba. Nem sokáig örvendezhetett azonban az "újításnak", mert az ügy kipattant, és vissza kellett cseréltetnie a garnitúrát.

A volt gondnokon kívül egyébként a rezidencia két dolgozója is pereskedik a miniszterelnök felesége ellen, de a bírósági procedúrát a kormányfő kérésére a választások utánra halasztották. Múlt heti meghallgatásukon egyikük azt mondta, hogy Sara Netanjahu rendszeresen szidalmazta őket, "különösen nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után".