Újabb lövöldözés Dániában

2015.02.15. 02:31 Módosítva: 2015.02.15. 10:09

Egy embert fejen lőttek, és legalább két rendőr megsebesült vasárnap hajnalban Koppenhágában, egy zsinagógánál - jelentette be a dán rendőrség. A súlyos fejsérülést szenvedett férfi később meghalt, ezzel kettőre emelkedett a dániai terrortámadások áldozatainak száma.

A Haaretz a helyi zsidó közösség tájékoztatására hivatkozva arról ír, az áldozat egy fiatal zsidó férfi volt, aki egy bar micvó alatt a zsinagóga előtt őrizte az épületet, miközben odabent az ünnepség folyt, körülbelül 80 résztvevővel. "Jobb bele sem gondolni, mi történt volna, ha (a gyilkos) bejut az ünnepségre" - mondta a helyi zsidó közösség vezetője.

Rendőrségi információk szerint a támadó gyalog menekült el a Koppenhága belvárosában kitört lövöldözés után. A hatóságok egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy az újabb támadás összefüggésben van-e a szombati lövöldözéssel, ami alig tíz órával korábban történt, és amelyet szintén a dán fővárosban, egy kulturális központban követtek el a szólás szabadságáról tartott rendezvény közben, és amelyben egy férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

A dán sajtó szerint az éjjeli támadást követően egy metró- és egy vasútállomást is kiürítettek a közelben. Vasárnap reggel a Norrebro kerületi pályaudvar mellett a dán rendőrség tűzpárbajban agyonlőtt egy fegyveres férfit.

Egy embert megölték, de a karikaturista túlélte a támadást

Nem sokkal az éjjeli, a zsinagógánál történt támadás előtt három embert megsebesített, egyet pedig agyonlőtt két ismeretlen támadó Koppenhágában szombat délután, egy nyilvános vitán, amit az istenkáromlásról és a szólásszabadságról tartottak. A vitán a koppenhágai francia nagykövet is felszólalt, szervezője pedig Lars Vilks svéd karikaturista volt, aki évekkel ezelőtt nagy vihart kavart Mohamed-karikatúrákat rajzolt.

Az áldozat a dán rendőrség közleménye szerint egy 40 éves dán férfi, rajta kívül három rendőr sérült meg. A két fegyverest még keresi a rendőrség, információk szerint fekete ruhában vannak , dánul beszélnek és egy VW Polóval menekültek tovább. Egyes beszámolók szerint a VW Polót a támadás helyszínétől nem messze már megtalálták üresen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport