Egy Mohamed-karikatúra miatt lőttek Dániában, a francia nagykövet is ott volt

2015.02.14. 17:48 Módosítva: 2015.02.14. 19:00
Először egy nyilvános vitafórumon, majd a zsinagóga körül volt lőfegyveres támadás Koppenhágában. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a két eset összefügg-e

Cikkünk folyamatosan frissül.

Három embert megsebesített, egyet pedig agyonlőtt két ismeretlen támadó Koppenhágában, egy nyilvános vitán, amit az istenkáromlásról és a szólásszabadságról tartottak. A vitán a koppenhágai francia nagykövet is felszólalt,  szervezője pedig Lars Vilks svéd karikaturista volt, aki évekkel ezelőtt nagy vihart kavart Mohamed-karikatúrákat rajzolt, írja a BBC. 

A zsinagógánál is lövöldözés volt

Az MTI azt írja, Koppenhágában a zsinagóga környékén is lövöldözés volt vasárnap hajnalban. A támadásban egy embert fejen lőttek, két rendőr megsérült. A hatóságok nem tudják megerősíteni, hogy a két támadás között lehet-e összefüggés. A dán sajtó eközben arról ír, hogy az éjjeli támadás után egy metró- és egy vasútállomást is kiürítettek a közelben.

Vilks a karikatúráin Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Az eset után az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Vilks fejére, több halálos fenyegetést kapott, egyszer pedig egy testvérpár megpróbálta rágyújtani a házát.

Az áldozat a dán rendőrség közleménye szerint egy 40 éves dán férfi, rajta kívül három rendőr sérült meg. A két fegyverest még keresi a rendőrség, információk szerint fekete ruhában vannak , dánul beszélnek és egy VW Polóval menekültek tovább. Egyes beszámolók szerint a VW Polót a támadás helyszínétől nem messze már megtalálták üresen.

A TheLocal.dk úgy tudja, a rendőrök most már azt feltételzik, csak egy támadó volt. Róla részletes személyleírást és egy képet közzétettek: 25-30 éves, 185 centis, atletikus testfelépítésű, fekete hajú, arab kinézetű, de viszonylag világos bőrű férfit keresnek, aki sötétkék síkabátot, színben hozzá illő nadrágot és kesztyűt viselt. Az arcát egy sárga, narancssárga és piros gerilla sállal takarta el, a fegyvere 90-100 centiméter hosszú, fekete és elsőre műanyagnak néz ki. 

Egy szemtanú, aki ebben a videóban beszélt a látottakról azt mondta, hallotta, ahogy a merénylő vagy merénylők arabul kiabáltak valamit.

A rendezvénynek helyt adó kávézó környékét és a közeli parkot körbekerítették.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint legalább 40 lövést leadtak a támadók a rendezvény helyszíne előtt, de vannak, akik 200 lövéséről tudnak. A kávézó ablakán 30 golyó ütötte lyukat talált a rendőrség.

A támadás után nem sokkal a francia nagykövet, Francois Zimeray a Twitteren kiírta, hogy nem történt baja, később pedig az AFP francia hírügynökségnek részletesen beszámolt a történtekről, írja a Telegraph.

Kívülről lőttek ránk. Ugyanaz volt a céljuk, mint január 7-én, a Charlie Hebdo elleni támadásnál, csakhogy most nem sikerült bejutniuk.

"Szerintem körülbel 50 lövést adhattak le, de a rendőrség 200-ről beszél. A golyók átütötték az ablakokat és mindenki a földre vetette magát. Sikerült bemennünk a belső terembe, és sokáig ott voltunk, mert veszélyes volt a helyzet" - mondta. A francia köztársasági elnöki hivatal közleménye szerint Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter amint lehet Koppenhágába repül.

A vita résztvevői rendkívül nyugodtan reagáltak a történtekre, és a belső teremben folytatódott is a rendezvény. "Nem tudtunk kimenni, szóval inkább folytattuk a beszélgetést" - mondta az egyik szervező, Helle Merete Brix a TV2 Newsnak.

Egy hideg szobában állatunk és fogtam Lars Vilks kezét. Nagyon nyugodtan viselkedett. Csak álltunk ott és rossz vicceket mondtunk egymásnak. A testőrei emberfeletti munkát végeztek"

- tette hozzá. 

A rendezvényen ott volt a Femen nevű, félmeztelen akcióiról elhíresült feminsita aktivista csoport egyik tagja, Irina Sevcsenko is. Ő Twitteren azt írta, épp ott tartott a beszédében, hogy csak egy illúzió, hogy Európában szólásszabadság van, amikor meghallotta a lövéseket. Sevcsenko beszámolója szerint később mindannyiukat egy rendőrállomásra szállították.

Egy Koppenhágában élő olvasónk, Sükösd Miklós, a Koppenhágai Egyetem Média és Kommunikáció Tanszékének docense Facebookon azt írta, folyamatosan szirénáznak a rendőrautók a városban. 

Az ablakomból hallom a folyamatosan szirénázó rendőrautókat - ahogy ezt irom, ebben a pillanatban is. Az eset a szomszéd Ostebro kerületben történt. Én Norrebroban lakom, ez erősen bevándorló környék, itt kb. az emberek harmada-fele muszlim. Töknyugi és béke volt eddig, biztos vagyok benne, hogy igy is marad. 

A dán rendőrség egyelőre nem jelentette ki, hogy terrortámadás történt, de vizsgálják ennek a lehetőségét, a dán kormányfő, Helle Thorning-Schmidt mindenestre már terrortámadásként beszélt a szombat délután történtekről. 

"Dániában ma hidegvérű terrotámadás történt. Minden jel arra mutat, hogy a lövöldözés Osterbro egy politikai merénylet volt, tehát terrotámadás történt. A rendőrség az egész országban nagy erőkkel keresi a tetteseket, minden erőforrásunkat bevetjük" - mondta.

David Cameron brit miniszterelnök a Twitteren adott ki rövid elítélő nyilatkozatot a támadásról. "A szólásszabadságot mindig meg kell védeni. A gondolataim a dánokkal vannak" -írta. 

Ezért a karikatúráért nyitottak tüzet
Ezért a karikatúráért nyitottak tüzet

"Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság" volt a megtámadott rendezvény címe, amelynek Lars Vilks szervezője és fő vendége volt. A 2007 óta szigorúan örzött  svéd Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet, írja az MTI.

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Allehanda című lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.

A svéd sajtó annak idején a véleménynyilvánítási szabadság védelme nevében szolidaritásáról biztosította a rajzolót, és a karikatúrákat publikáló újság főszerkesztőjét is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport