Fegyveres katonákkal lett tele Párizs

000 Par8067414
2015.01.07. 14:27

Párizsban a legmagasabb készültségi szintet rendelték el a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni, 12 halálos áldozatot követelő terrortámadás után. Folyamatosan frissülő cikkünk itt>>>

Összes cikkünk a témában itt>>>

A terrorizmusellenes intézkedéscsomagot Franciaországban Vigipirate-tervnek hívják, az elnevezés a vigilance, éberség szóból ered. A Vigipirate-tervnek különböző fokozatai vannak, most a legmagasabb, skarlátvörös szintet léptették életbe. A 2005-ös londoni merényletek után a vörös szint volt érvényben, skarlátvörös riadó 2012 tavaszán volt, a Toulouse környéki vérengzés után.

Szijjártóék figyelmeztetik a Franciaországba utazókat

Utazási tanácsok a Franciaországba utazóknak címmel a francia terrorkészültségre figyelmeztető közleményt adott ki szerda délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Ebben elmagyarázzák, mit jelent a Párizsban és környékén legmagasabb fokozatra emelt készültség.

  • A  középületek, különösen az oktatási és kulturális intézmények és sportlétesítmények, valamint a kiemelt turisztikai nevezetességek védelmét megerősítik,
  • a belépőket fokozottan ellenőrzik,
  • fegyveres katonai járőrök teljesítenek őrszolgálatot ezeken a helyeken.
  • A szokásosnál erősebb a reptéri ellenőrzés,
  • a tömegközlekedési eszközök megállóiban és a város számos pontján fegyveres katonák járőröznek.
  • A rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat teljes készültségbe helyezték.

A külügyi tárca közleménye hozzáteszi ugyanakkor, hogy szerintük "látványos változásra azonban nem kell számítani: a biztonsági erők fokozott jelenléte az elmúlt években Franciaországban már megszokott volt". "Franciaországban sem magyar képviseletet, sem magyar állampolgárt nem ért fenyegetés" - zárták a közleményt.

Majdnem minden tömegközlekedési megállóban fegyveres katonák állnak, írta Párizsból az Indexnek egy olvasója, aki hozzátette, hogy ez néha ugyan előfordul, de nagyon ritka, ő 15 év ottlét alatt nem látott még ilyet. "A külvárosi vonaton, az RER-n látszik az emberek feszültsége, rémültsége. Elég komor a hangulat jelenleg a városban" - írta.

A francia belügyminiszter,  Bernard Cazeneuve azt mondta: minden erőforrást mozgósítottak, az egyébként a városon kívül működő csendőrséget és a katonákat is. Védik a szerkesztőségeket, a kulturális intézményeket, a közterületeket.

A többi francia újságot, médiacéget figyelmeztette a rendőrség, hogy vigyázzanak, figyeljenek oda a biztonságra, írja a BBC. A Guardian a Le Monde alapján azt írja, hogy több szerkesztőséget is rendőri védelem alá helyeztek Párizsban. A Le Monde szerint az érintett környéken, a 11. kerületben kiürítették az iskolákat is.

"Itt az Idegenlégióban máris a mozgósításról beszélnek, sokan megyünk majd ezután Vigipiratre, sőt, a skarlátvörös jelzés értelmében lőszer is kerül a Famas tárakba, vége az üres fegyveres járőröknek" - írta egy másik olvasónk az Idegenlégó könnyűpáncélos ezredéből, Carpiagne-ból, Marseille mellől.

Szintén egy olvasók videókkal jelentkezett Párizsból, melyen az este összegyűlt hatalmas tömeg látható.

Így néz ki most Párizs

Párizsban van? Írjon nekünk!

Tele vannak rendőrrel az utcák? Hallotta a lövéseket? Írják meg nekünk, mi érződik Párizsban a történtekből!

A Charlie Hebdo irodájának épületében más szerkesztőség is működik.

Egy francia újságíró, aki ebben az épületében dolgozott, a BBC-nek nyilatkozva a mészárlás szóval írta le a történteket.

Gilles Boulanger is abban az épületben dolgozik, ahol a Charlie Hebdo irodája volt.  Ezt mondta: "Egy szomszéd felhívott, hogy figyelmeztessen, fegyveresek vannak az épületben, és zárjuk be az ajtókat. Percekkel később több lövést hallottunk az épületben, automata fegyverekből jöttek, minden irányba. Kinéztünk az ablakon, és láttuk a lövöldözést a rendőrökkel a Richard-Lenoir úton.

Nagyon felkavaró volt. Mintha háborús övezetben lettünk volna".

Benoit Bringer újságíró, szemtanú, több lapnak is elmondta: először az utcáról hallottak lövéseket, aztán két csuklyás ember jött be az épületbe Kalasnyikovokkal. Hívták a rendőrséget. Pár perccel később lövöldözést hallottak, ekkor felmenekültek a tetőre.

Fiamnetta Venner, aki korábban a Charlie Hebdónál dolgozott, azt mondta a BBC-nek, hogy a magazin újságírói féltek attól, hogy egy ilyen támadás bekövetkezhet.

Mindannyian rettegtünk ettől a pillanattól, és ez a pillanat elérkezett

- mondta. Szerinte ez a pillanat most felébresztette az egész nemzetet, mert műveszek, újságírók egy nemzedéke tűnt ma el.

Hatalmas a tömeg Párizsban

A BBC szerint Stephane Charbonnier, a Charlie Hebdo főszerkesztője, aki állítólag meghalt a támadásban, korábban halálos fenyegetéseket kapott, és rendőri védelem alatt élt. A Guardian viszont a lap másik vezetőjétől, Gérard Biardtól azt idézi, hogy a lap nem kapott erőszakos fenyegetéseket. "Tudomásom szerint nem, és nem hiszem, hogy bárki egyénileg kapott volna ilyet, mert beszéltek volna róla. Nem volt épp különösebb feszültség" - mondta Biard, aki Londonban volt a támadás idején.

Az a dán lap, amely évekkel ezelőtt lehozta a nagy vihart kavaró Mohamed-karikatúrákat, most megnövelte a saját biztonsági készültségét, jelentette a Reuters.