Nem rajzol több Mohammed-karikatúrát a Charlie Hebdo egyik karikaturistája

2015.04.30. 18:04

Nem rajzol többé Mohammed-karikatúrát Renald Luzier, a Charlie Hebdo munkatársa, akinek a nevéhez fűződik többek között a francia szatirikus magazin elleni januári terrortámadást követő első szám címlapja is, írta a BBC cikkére hivatkozva az MTI.

Belefáradtam Mohammed rajzolásába, ugyanúgy, ahogy belefáradtam Nicolas Sarkozy rajzolásába is. Nem fogom az ő rajzolgatásukkal tölteni az életem

- nyilatkozta egy francia magazinnak a karikaturista, akinek hamarosan saját képregénye jelenik meg. Mint fogalmazott, az ebben található rajzok elkészítésével tudta kifejezni magát társai meggyilkolása után.

Tizenkét ember halt meg január 7-én, amikor két iszlamista fegyveres megtámadta a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségét. A támadást követően a magazin életben maradt munkatársai napokon belül új számot készítettek, amelynek címlapján Renald Luzier könnyező és "Je suis Charlie" feliratú táblát tartó Mohammed-rajza állt. Az iszlám követőinek többsége szerint tilos a vallásalapító próféta ábrázolása.

Renald Luzier arról is beszélt, hogy a Charlie Hebdo hirtelen jött anyagi biztonsága - a januári támadást követően az eladásokból, adományokból és új előfizetésekből több tízmillió euró bevételre tett szert a lap - új kérdéseket vet fel a magazin jövőbeli működésével kapcsolatban.

Vajon a Charlie továbbra is politikai lap? Át tud-e alakulni hírmagazinná?

- tette fel a kérdést az interjúban. A Charlie Hebdo szeptembertől új formában jelentkezik, de erről még keveset tudni.

Eközben több mint 30 író tiltakozott levélben a PEN amerikai központjának döntése ellen, amely idén a Charlie Hebdo-t tünteti ki a szólásszabadságért való bátor kiállást elismerő Toni és James C. Goodale-díjjal. A levél aláírói - köztük Junot Diaz és Joyce Carol Oates -  elkedvetlenítőnek nevezték az irodalmi és emberi jogi szervezet döntését.

Korábban hat író, köztük Francine Prose és Az angol beteg című bestsellerével világszerte híressé vált Michael Ondaatje mondta le részvételét a PEN május 5-i manhattani díjátadó gáláján, így tiltakozva a Charlie Hebdo kitüntetése és a francia lap muzulmánokat sértő rajzai miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport