MERS-gyanús férfit vizsgálnak Szlovákiában

2015.06.14. 10:16

Egy pozsonyi kórházban vizsgálnak egy dél-koreai férfit, aki a gyanú szerint a Dél-Koreában már 14 halálos áldozatot követelő MERS-vírussal fertőzött. Ha a  vizsgálta pozitív, akkor ez lesz az   első regisztrált eset Európában   , amióta a járvány elindult Dél-Koreában.

A 38 éves férfi a Kia autógyárnak dolgozik, aminek a Pozsonytól északra lévő Žilinában van gyára. Állapota a kórház szóvivője szerint stabil, a leleteit pedig elküldték egy prágai laborba, ahol pár napon belül kiderítik, hogy tényleg a MERS-koronavírustól betegedett-e meg.

A járvány május végén indult Dél-Koreában, ahová egy 68 éves koreai üzletember hozta be a vírust Szaúd Arábiából. Azóta 145 esetet regisztráltak a hatóságok és eddig 14-en bele is haltak a betegségbe. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírusazért is terjed ilyen gyorsan, mert a dél-koreai egészségügyi intézmények eléggé túlzsúfoltak, a koreaiak pedig gyakran több orvost is felkeresnek ugyanazzal a problémával.

A Közel-Keleti légúti koronavírus, vagyis MERS tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel és légzési nehézségekkel jár. Az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, de kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya magas, 40 százalék körüli, gyógymód egyelőre nincs. A betegség, a nevéhez híven a Közel-keletről indult, Szaúd Arábiában 2012-ben tört ki a járvány, azóta a WHO adatai szerint 1139 esetet regisztráltak, közülük 431 volt végzetes.