Amerikai nehézfegyverzet jöhet Lengyelországba

2015.06.15. 23:53

A lengyel védelmi miniszter nyilatkozata szerint az Egyesült Államok komolyan fontolgatja, hogy nehézfegyverzetű egységeket állomásoztasson Lengyelországban -írta hétfő este a BBC. Tomasz Siemoniak Ash Carter védelmi államtitkárral harckocsik, lövészpáncélosok és tüzérség átszállításáról tárgyalt. 

Az USA az ukrán válság kitörése óta szinte állandóan hadgyakorlatot tart szövetségeseivel, hogy demonstrálja: egy esetleges orosz támadás esetén sem hagyja őket cserben. Érdemes hangsúlyozni a demonstráció szót, mivel a Közép- és Kelet-Európába küldendő 250 páncélos és 5000 ember nem oszt nem szoroz, ha azt vesszük, hogy az orosz hadseregnek egyedül harckocsiból van van 2500 az aktív állományban.

A lépés mindenesetre történelmi lenne, hiszen az USA soha nem állomásoztatott páncéloserőt egy volt kommunista országban, és pláne nem egy volt szovjet tagköztársaságban - mert arról is szó van, hogy a három balti állam területére is jut majd az amerikai erőkből. 

Az oroszoknak nem tetszik az ötlet, a Jurij Jabukov tábornok a védelmi minisztérium álláspontját hangoztatva azt mondta:

ez lenne a hidegháború óta a legagresszívabb lépés

És belengette, hogy "megtorló lépésekre is sor kerülhet". Az oroszok szemét az is szúrja, hogy az amerikaiak Redzikowóban megkezdték a NATO ballisztikus rakéták elleni védőrendszerének kiépítését. A rakétapajzsra válaszul Oroszország gyorsan a kalinyingrádi enklávéba telepített néhány rövid hatótávolságú Iszkender rakétaüteget. 

Érdekes, hogy a BBC tudósításában Magyarország is az amerikai nehézfegyverzet egyik lehetséges tárolóországaként szerepel.