Kurdok közelednek az Iszlám Állam fővárosa felé

2015-06-16T112230Z 1658237316 GF10000129157 RTRMADP 3 MIDEAST-CR
2015.06.23. 07:14

Ahogy arról a múlt héten írtunk, szíriai kurdok az ország északi részén fekvő Tal-Abjadnál egyesítették eddig különálló régióikat - melyek a török határ mellett húzódnak végig -, és elvágták az Iszlám Államot a török határtól (azaz legfontosabb olaj- műkincs és fegyverkereskedelmi útvonalától). Az offenzíva azonban nem ért még véget, és a BBC azt írja, hétfőn dél felé nyomultak, és estére már 50 kilométerre megközelítették a Kalifátus fővárosát, Rakkát. 

 A Kurd Népi Védelmi Egység (YPG) szerint a pesmergák a szír ellenzék katonái és amerikai harci repülők segítségével Ain Issza nevű városkáig nyomultak előre, és közben bevettek egy fontos katonai bázist. Ez a Rakkából az ostromlott nagyváros, Aleppó, illetve a kelet felé található Hasakah tartományok felé vezet. 

Ez az előrenyomulás nem csak hogy jó hír, de váratlan jó hír: elemzők ugyanis arra számítottak, hogy a kurdok csak addig lépnek fel az Iszlám Állammal szemben, amíg saját területeiket nem sikerül biztosítani. 

Az északon fellángoló harcok azonban azt is jelentik, hogy újabb ezrek fogták menekülőre, és indultak el a legközelebbi, török határ felé. Törökországban már így is legalább kétmillió menekült él.