Halottasház ravatalozóját törték fel migránsok

2015.08.03. 10:11

"Miután a múlt hét elején egy afgán állampolgárt megöltek, két másik személy pedig megsebesült egy verekedésben, az incidensek folytatódnak" - írja a Magyar Szó Online. Péntek hajnalban feltörték a falu temetőjének halottasházát. Emellett a lap szerint mindennapos, hogy a menekültek házakhoz mennek be, a határ közelében állítólag egy asszonyra rátámadtak.

Királyhalmon a temető ismert gyülekezőhelynek számít, a Magyar Szó szerint innen indulnak útnak a migránscsoportok a magyar határ irányába. A lap tudósítója ottjártakor rendben találta a helyet, majd nem sokkal később a környéken egy több tíztagú menetoszlopra figyelte fel, akik feltehetően Szabadka felől érkeztek Királyhalomra.

Lesz kerítés és 24 órás biztonsági szolgálat

A helyszínen a Szerbiában való 72 órás tartózkodásra és mozgásra feljogosító papírok tucatjai hevertek szétdobálva a földön, amelyek tulajdonosai afganisztáni állampolgárok voltak.

Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség közgyűlésének elnöke a Facebookon posztolta, hogy pénteken délután a temetőben azt látták, hogy az éjszaka folyamán feltörték a halottasház három ajtaját. A helyieknek megígérte, hogy rövidesen 24 órás biztonsági szolgálatot vezetnek majd be.

Katona szerint a falun naponta mintegy 500-600 ember vonul át, akik nagy mennyiségű szemetet hagynak maguk után, az emberek szerinte félnek tőlük.

A vezető azt is közölte, hogy megkezdik a királyhalmi határszakasznál a kerítésépítést, és a tervek szerint napi 10 kilométer készül majd el. Emiatt valószínűleg más útvonalakat preferálnak majd a csempészek, úgyhogy a probléma várhatóan áttevődik más határ menti szakaszokra.

Királyhalom (régebbi hivatalos nevén Bácsszőlős, szerbül Bački Vinogradi) falu Szerbiában, a Vajdaság észak-bácskai körzetében, két kilométerre a magyar országhatártól. 2013 májusában avatták fel az ásotthalmi határátkelőt, a hatodikat Magyarország és Szerbia között. 

Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere (akire berágott a Betyársereg a hamvába holt menekültvadászat maitt) egyébként üdvözölte a kerítés hírét, szerinte a fizikai határzár az egyetlen megoldás. „A kerítés felállítását már tavaly is javasoltam, persze meg kell erősíteni a határ őrzését, a kerítés önmagában ugyanis nem elég, kell mellé élőerős védelem is” – mondta a polgármester júniusban.