23 légicsapást mértek az Iszlám Államra

2015.08.09. 19:47

Az amerikaiak vezette koalíció szombaton 23 légicsapást mért az Iszlám Állam szíriai és iraki állásaira – írja az MTI. A dzsihadisták eközben kiszorították a szíriai hadsereg katonáit néhány településről, de megütköztek a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló rivális felkelőkkel is.

Az amerikai erők illetékese vasárnap bejelentette, hogy a koalíció gépei tizenhatszor csaptak le iraki, és hétszer szíriai célpontokra. Irakban támadásokat indítottak Moszul környékén, Ramádi és a szíriai határhoz közeli Szindzsár közelében. A támadásokban megsemmisítették az iszlám szélsőségesek által elfoglalt számos épületet, több fegyvert és taktikai egységet. Ugyancsak sikeres csapást mértek az Iszlám Állam állásaira Kirkuk, Tel-Afar, Falludzsa és Mahmúr közelében.

Szíriában a koalíció gépei al-Haszaka, Aleppó és Kobani környékén lőtték a dzsihadisták állásait, elpusztítva néhány bunkert, harckocsit és légvédelmi berendezést. 

Szíria északnyugati részén a Hódítás hadserege (így nevezik magukat az an-Nuszra Front szervezetből és az Ahrar as-Sam ultrakonzervatív milíciából álló iszlamista koalíció felkelői) visszafoglaltak a szíriai kormánykatonáktól több települést Hamah környékén, közelebb kerülve ezáltal Bassár el-Aszad tengerparti erődítményéhez. A területet a múlt héten vették be a hadsereg erői; a tengerparti térség védelme szempontjából ez kulcsfontosságú terepnek számít.

Aleppó tartományban a dzsihadisták megütköztek az Aszad-ellenes rivális felkelőkkel is. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint harminchetet megöltek, húsz pedig eltűnt közülük.