Az Iszlám Államhoz már mesterséges intelligencia kell

2015.08.08. 11:43

Egy amerikai kutatócsoport mesterséges intelligencia segítségével elemezte az Iszlám Állam extremistáinak katonai stratégiáját. Az elemzés során rájöttek, hogy összefüggés van a légi támadások és az utak mentén elrejtett bombák, illetve a dzsihádisták hadműveletei között.

A feladathoz használt algoritmussal összesen 2200, az Iszlám Állam által elkövetett eseményt elemeztek ki; ezeket 2014 második felétől gyűjtötték, azaz legfeljebb egyévnyi anyaggal dolgozhattak. A tanulmányt jövő héten fogják publikálni; egyelőre csak a főbb megállapításait ismertették. Ezek közül a legriasztóbb a rögtönzött robbanószerek (improvised explosive device, IED) számának megszaporodása volt.

Dr. Paulo Shakarian, a tanulmány társszerzője ma az Arizona Állami Egyetemen dolgozik, de korábban az Egyesült Államok hadseregének tisztje volt; 2006-ban Irakban is szolgált. Ő mondta el a BBC-nek, hogy 

amikor megsűrűsödnek a légi csapások ellenük, felhagynak a nagyobb gyalogsági hadműveletekkel, és átállnak az IED-kre.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a nagyobb csapatmozgással járó bevetéseken a stratégia részévé vált járművekbe bombákat telepíteni. Shakarianék azt gyanítják, a szélsőségesek így próbálják megakadályozni, hogy az iraki hadsereg elhagyja Bagdadot, és erősítést küldjenek ellenük.

Shakarian elmondta, hogy az Iszlám Állam által uralt területen megsűrűsödtek a letartóztatások is, miután az Egyesült Államok több légicsapást indított ellenük Szíriából. A kutatók azt gyanítják, hogy ezek megtorló akciók lehettek, illetve így próbálták kiszűrni a szír hírszerzés ügynökeit, akiknek közük lehetett a légitámadásoknál a célpontok megadásához.

Elizabeth Quintana, a Royal United Services Institute hadtudományi igazgatója szerint a tanulmánynak nagy hasznát vehetik az Iszlám Állam ellen támadó haderők. 

A hadseregnek rengeteg adathoz van hozzáférése, csak ezt emészthető formába kell önteniük. Az elemzés erre a legalkalmasabb mód.

– mondta Quintana, és ezzel Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem szakértője is egyetért. Szerinte az eredmények azt mutatják, hogy az Iszlám Államnak nem önkényes, hanem kiszámítható működési stratégiája van, és nem terveznek meg minden egyes támadást. Ez ugyanakkor problémát is jelenthet – főleg, ha az Iszlám Állam észreveszi, hogy az ellenfeleik épp erre a kiszámíthatóságra játszanak.  • Tippek
  • Hírek