Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lelőtt öt lázongó palesztint az izraeli hadsereg

2015.10.09. 18:05 Módosítva: 2015.10.09. 18:06

Kétszáz palesztin tüntető rohamozta meg a gázai-izraeli határt péntek délután, számolt be a Jerusalem Post. A tüntetők köveket dobáltak, és gumikat égettek. Amikor egy csoport a felszólítás ellenére a határt őrző katonák felé indult, azok tüzet nyitottak. Ekkor vesztette életét öt tüntető.

Az Al Jazeeraszerint a katonák gumilövedéket is használtak. Hetvenen megsebesültek, a lap szerint 10 ember állapota kritikus.

A zavargások a péntek déli ima után kezdődtek, amikor a Gázai övezet keleti részén, több helyszínen - így Nahal Oz határátkelőnél, Han Junisz településnél, a Dzsabalíja menekülttábornál és Bét-Hanúnnál - összesen legalább kétszáz palesztin fiatal kövekkel kezdte dobálni az

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője a spanyol hírügynökségnek megerősítette az összecsapások tényét, számolt be az MTI.

Az izraeli-palesztin feszültség legutóbbi kiéleződése óta most először haltak meg palesztinok a Gázai övezetben.

Ez lesz az új intifáda?

Izraelben és a megszállt területeken már kilencedik napja tart az erőszakhullám, amelynek hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Az eszkalálódó helyzetről, és arról, hogy mi is az intifáda,izgalmas cikkben számoltunk be.

A ciszjordániai Hebrónban, egy zsidó telepen pénteken megsebesített egy izraeli rendőrt egy palesztin férfi, akivel később végzett a biztonsági erők egyik tagja. Az ország több más pontján is történtek incidensek, de ezek nem voltak halálos kimenetelűek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!