Gyárfás
19 °C
35 °C

Elítélték a Washington Post tudósítóját Iránban

2015.10.12. 10:33

Elítélték a Washington Post kémkedéssel vádolt iráni tudósítóját, Jason Rezaiant, adta hírül az ISNA iráni hírügynökségre hivatkozva a Reuters

Gholamhossein Mohseni Ejei, a bíróság szóvivője nem ismertette az ítélet részleteit, de bejelentette: a Kaliforniában született iráni származású újságírónak 20 napja van, hogy fellebbezzen.

Leila Ahsan, Rezaian ügyvédje az Associated Pressnek vasárnap azt mondta, nem tud fejleményekről, és nem kapott kézhez semmilyen ítéletet. Hétfőn a hírügynökség nem tudta elérni.

Tavaly júliusban tartóztatták le

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője az MTI szerint közölte, hogy Washington a részletek ismertetésére vár és sürgette, hogy Teherán ejtse el az újságíróval szembeni vádakat.

A 39 éves Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.

Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek az azzal kapcsolatos remények, hogy Rezaiant el fogják engedni. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzást tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, ám az iszlám köztársaság kormányának részéről kizárták ezt a lehetőséget.