Belgiumi gigarazzia: 16 embert vettek őrizetbe

2015-11-22T222118Z 1160002418 GF20000070268 RTRMADP 3 FRANCE-SHO
2015.11.23. 01:25 Módosítva: 2015.11.23. 01:33

Ez történt vasárnap:

  • Vasárnap este nagyszabású rendőri akció volt Brüsszel több pontján és Charleroi-ban. Több utcát is lezártak, helikopterek köröztek a város felett, és kommandósok kísértek ki kisebb csoportban vendégeket éttermekből.
  • Összesen tizenkilenc házkutatást tartottak Brüsszel városrészeiben: Molenbeekben, Anderlechtben, Jetteben, Schaerbeekben, Woluwe-Saint-Lambert-ben és Forestben, három házkutatást pedig Charleroi-ban.
  • 16 embert vettek őrizetbe. A még szabadon lévő párizsi támadó, Salah Abdeslam nem volt köztük. Nem találtak fegyvereket, sem pedig robbanószereket. Molenbeekben egy férfi autóval a rendőröknek hajtott, két lövést adtak le rá, de elmenekült. Később elfogták a sérült sofőrt. Az őrizetbe vett emberek személyazonosságáról nem árultak el többet.
  • A La Libre Belgique nem hivatalos forrásai szerint Liège-nél Salah Abdeslamot is üldözték a terrorelhárítók, de autóval sikerült elmenekülnie. Ezt az információt hivatalosan senki sem erősítette meg. Molenbeekben a kommandósok állítólag Abdeslam egyik anyai nagybátyjánál is házkutatást tartottak. Az is kiderült, hogy Salah Abdeslam idén már volt rendőrkézen, de kiengedték.
  • A belga kormány este úgy döntött, hogy a legmagasabb fokú riasztást tartja érvényben terrorveszély miatt hétfőn is Brüsszelben, mert továbbra is attól tartanak, hogy merénylők a párizsihoz hasonló támadásokat tervezhetnek.
  • Hétfőn így nem nyitják meg a metrót, és az általános iskolák, középiskolák, egyetemek is zárva lesznek. Megerősítik a rendőri jelenlétet, és a katonák is maradnak az utcákon.
  • A francia rendőrség közreadta a Stade de France támadói közül a harmadik merénylő fényképét is, és a lakosság segítségét kéri az azonosításában. A BBC értesülései szerint a férfi neve M. al Mahmod, és egy másik támadóhoz hasonlóan ő is a menekültekkel együtt érkezett Párizsba Görögország felől.
  • A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy öt bombát akartak robbantani kedden Hannoverben, percre pontos tervei voltak a terroristáknak. A stadion mellett merényletet terveztek egy buszpályaudvar és a pályaudvar ellen is.
  • Megérkezett a szíriai bevetésre a franciák repülőgép-hordozója. A Charles de Gaulle kapcsolatba lépett a Szíria közelében lévő orosz erőkkel. A hadihajó francia vadászgépei hétfőn indulnak az Iszlám Állam szíriai célpontjai ellen.
  • Nem támogatja Barack Obama amerikai elnök, hogy Bassár el-Aszad hatalmon maradjon Szíriában. Karácsonyig David Cameron brit miniszterelnök is bombázná Szíriát, ehhez a héten javaslatot nyújt be a parlamentnek.
  • Az eseményeket itt olvashatja vissza percről percre>>>

Borítókép: Yves Herman/Reuters