Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Washington Post: Orbán meggyengítette az intézményeket

2015.12.23. 21:51

Még meg lehetne előzni, hogy Lengyelország az orbáni útra lépjen. Szerdai szerkesztőségi cikkében a The Washington Post legalábbis azt írta, hogy az Obama-kormányzatnak lehetősége lenne arra, hogy hatással legyen a kormányzat irányváltására.

"El kellene magyaráznia a varsói vezetőknek, hogy az igazságügyi ellensúlyok meggyengítése, a bíráló hangok elnémítása az állami tulajdonú sajtóban és a politikai ellenfelek ellen indított ügyészségi eljárások gyorsan megronthatják a viszonyukat Washingtonnal, és Lengyelország sikertörténetét is alááshatják" - írja a lap.

Lengyelország vezető a közép-európai volt kommunista országok körében, és befolyása az elmúlt időszakban egyre nőtt az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt, ezért a hirtelen kirobbant varsói politikai válság az Atlanti-óceán mindkét partján megdöbbentő hatással volt. Az október végi választások után pár héttel az Európai Parlament elnöke már puccsról beszélt, és több tízezres tiltakozások kezdődtek Varsóban.

Az új kormány a média megtisztítására készül, és az ügyészség vádat emelhet a korábbi miniszterelnök Donald Tusk ellen, aki jelenleg az Európai Tanács elnöke. "A kormány legnyugtalanítóbb intézkedései ugyanakkor azok a próbálkozások, melyekkel az alkotmánybíróság fölött igyekezett megszerezni az ellenőrzést" - jelenti ki a szerkesztőségi állásfoglalás.

A Jog és Igazságosság (PiS) pár nappal hatalomra kerülése után érvénytelenítette az előző parlament által megválasztott bírák kinevezését, és öt saját jelöltet akart a testületbe ültetni, majd nem fogadta el az alkotmánybíróság döntését, melyben három kinevezést alkotmányellenesnek minősített.

Bár a lengyel kormány támogatói szerint az előző törvényhozás okozta a válságot azzal, hogy mandátuma végén döntött a kinevezésekről, a bírálók pedig túlreagálják a kormány első intézkedéseit, a lap szerint az alkotmánybíróság döntésének elutasításával Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője "átlépett egy határt" - írja a lap.

A The Washington Post szerint a kormány gyakorlatilag az alkotmánybíróság megbénítását tűzte ki célul azzal a javaslattal, amely azt írja elő, hogy a testület egyszerű helyett minősített többséggel hozhat döntéseket. "A bírósági döntéshozatal megnehezítésével az új törvény megszüntetné az új kormány fölötti legfontosabb ellenőrzést" - írták. "Lengyelország továbbra is szilárd demokrácia" - állapítja meg a lap.

Szerintük "sok lengyel attól tart, hogy Jaroslaw Kaczynski szövetségese, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyomdokaira lép, aki jelentősen meggyengítette országa intézményeit, és kinyilvánította, hogy megveti a liberális demokráciát".