Meghalt Thaiföld királya

2016.10.13. 14:07 Módosítva: 2016.10.13. 15:01

88 éves korában meghalt IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) thaiföldi király, közölte az AP.

Az uralkodót előző nap a kórházban vértisztító kezelésnek vetették alá, miután állapota súlyosra fordult. A király felépülésért sok ezren imádkoztak a bangkoki Sziriradzs kórház előtt. Utódja egyetlen fia, a 64 éves Vadcsiralongkorn lehet, aki apja betegsége idején ellátta az uralkodói feladatokat, ám ő apjához képest kevésbé népszerű.

IX. Ráma egészsége 2009-ben rendült meg, amikor tüdőgyulladást kapott, utána szinte teljesen eltűnt a közéletből, a Sziriradzs kórhz királyi szárnyában élt, többször műtötték. 2012-ben ezrek vártak rá, miután három év után először kerekes székben, de katonai egyenruhában újra kiment a nép közé. Utoljára tavaly szeptemberben jelent meg a nyilvánosság előtt.

Bhumibol Aduljadedzs a világ leghosszabb ideje hatalmon lévő királya és egyben a világ második legidősebb hivatalban lévő uralkodója volt: 1946. június 9-én került a trónra, tehát több mint 70 éve. A korona valójában két évvel idősebb bátyját illette volna, ám őt máig tisztázatlan körülmények között lelőtték. A hivatalos verzió szerint Anandra öngyilkos lett, de keringtek olyan hírek is, hogy játék közben maga a későbbi király lőtte le véletlenül.

Az Egyesült Államokban és Svájcban nevelkedett uralkodót csak 1950-ben koronázták meg, mert előbb befejezte jogi és politikatudományi tanulmányait Svájcban. Uralkodása alatt harmincnál több miniszterelnököt, 18 államcsínyt és 16 alkotmányt élt túl, miközben országa félfeudális agrárállamból ázsiai kis tigrissé nőtte ki magát.

Jóllehet az abszolút monarchiát még trónra lépte előtt eltörölték, így valódi hatalom nem volt a kezében, túlnyomóan buddhista népének rajongó szeretete és szinte vallásos tisztelete jelentős befolyást biztosított számára.

A nép által körberajongott király nem mellesleg imádott fotózni, jachtversenyző, tehetséges festő, és híres szaxofonos és zeneszerző is volt, aki olyan nevekkel lépett fel, mint például Benny Goodman. Egy időben minden pénteken a palotájába telepített rádióállomás sugározta a zenekar koncertjeit. Időnként betelefonálni, sőt számot kérni is lehetett a műsorban.

Thaiföld alkotmányos monarchia, az alkotmány értelmében az uralkodónak kevés közvetlen hatalma van, legfontosabb szerepe a nemzeti identitás és egység megtestesítése valamint a thai buddhizmus védelmezése.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport