Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Amerikát aggasztja Ahmed H. ítélete

2016.12.06. 23:57

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kedden rövid sajtóközleményt adott ki Ahmed H., a Magyarországon terrorcselekmény vádja miatt 10 év fegyházra ítélt szír férfi ügyében. "Az Egyesült Államokat aggasztja Ahmed H. vád alá helyezése és elítélése a terrorizmus mibenlétének kiterjesztett értelmezése alapján" - írja Mark C. Toner, a külügyminisztérium helyettes szóvivője.

A tavaly szeptemberi röszkei események miatt letartóztatott Ahmed H.-ra múlt szerdán mondta ki az elsőfokú ítéletet a Szegedi Törvényszék. A férfi az ítélet szerint azzal követett el terrorcselekményt, hogy megafonba beszélt, rázta a kordont, háromszor dobott valamit a rendőrsorfal felé (arról nem volt szó, hogy el is talált volna bárkit), és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg. A Btk.-beli definíció szerint terrorcselekményt követ el, aki állami szerv kényszerítése céljából erőszakos bűncselekményt követ el. Az ítélet szerint Ahmed H. a rendőrséget akarta arra kényszeríteni, hogy engedjék be Magyarországra a lezárt határ szerb oldalán összegyűlt tömeget. 

A szegedi ítélethirdetésen részt vettek jogvédők, külföldi újságírók és az amerikai nagykövetség munkatársa is. Szombaton körülbelül kétszázan tüntettek Budapesten a szír férfi mellett.

Az amerikai külügy keddi közlemény sürgeti Magyarországot, hogy folytasson le transzparens vizsgálatot a röszkei eseményekről független civil szervezeteket is meghallgatva, és vizsgálja felül Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyeit. A közlemény azzal zárul, hogy a jövőben is közelről figyelemmel kísérik majd Ahmed H. ügyének alakulását.