Ahmed H. szabadulásáért tüntettek Budapesten

2016.12.03. 16:21 Módosítva: 2016.12.03. 16:52

A tavaly nyári röszkei események kapcsán terrorvádak miatt elítélt menedékkérő mellett, a bíróság ítélete ellen tüntettek szombat délután a budapesti Blaha Lujza téren. A beszédek végeztével a néhány száz fős tömeg elindult az Akácfa és a Király utcán keresztül, rendőri felvezetéssel a Madách tér felé, miközben azt skandálták, "Szabadságot Ahmednek!", és "Ma Ahmed, holnap te". A vonulók sípoltak, zörögtek, doboltak menet közben.

A szerdán 10 év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H.-nak szabadságot követelő tüntetést civilek hirdették meg, részben a MigSzol Csoport, részben a Free the Röszke 11 kampány mögött álló aktivisták. A szervezők azt kérték mindenkitől, hozzon magával transzparenst vagy hangszert, csapjanak zajt.

A Madách téren aztán furcsa helyzet alakult ki: a téren az Ahmed H. mellett tüntetők összetalálkoztak a nemrég 13 évre ítélt Budaházy György, a Magyarok Nyilai nevű radikális jobboldali szervezet vezetője mellett kiállókkal. Budaházy miatt pár tucatnyian gyűltek össze azt skandálva, "Szabadságot Budaházynak", a tér másik oldalán néhány százan tüntettek Ahmed H. mellett. A két csoportot elég sok rendőr választotta el, atrocitás nem történt. A MigSzol tüntetésének végeztével az Ahmed H.-ért kiállók este hat előtt valamivel elkezdték elhagyni a teret.

Budaházy-rajongók térítették el a röszkei "terroristáért" tüntetőket

Korábban, a tüntetés kezdetén a Blaha Lujza téren nagyjából 200 tiltakozó gyűlt össze, sok volt köztük a külföldi aktivista, az angol nyelvű transzparens is, a beszédeket angolul is elmondták. Az egyik nagy, magyar feliraton az állt, "megrendelt perek = megrendült rend".

A megmozduláson a MigSzol aktivistája arra kérte az embereket, képzeljék maguk Ahmed helyebe. A csoport szerint ez a per példastatuálás volt, ami a félelemkeltést szolgálja, és így az állami propagandagépezet része.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa, Demeter Áron bár nem tudott elmenni a tüntetésre, üzenetet küldött, amit a szervezők felolvastak. Ebben azt ígérte, hogy az Amnesty International minden tőle telhetőt megtesz, hogy támogassa Ahmed ügyét. Szerintük az ítéletet másodfokon meg kell semmisíteni.

Felszólalt Schilling Árpád rendező, a Krétakör alapítója is, aki beszédében azt mondta, "ha Ahmed terrorista, akkor én is terrorista vagyok". Ő az igazságszolgáltatásban dolgozók felelősségéről beszélt, és felszólította az ország bíróit és ügyészeit, hogy ne asszisztáljanak ehhez.

Az, hogy lesz tüntetés, már szerda délutánra eldőlt, akkor egy molinót is kilógattak a Nyugati felüljáróra "Freedom for Ahmed H." felirattal.

A szír állampolgárságú, 40 éves férfit terrorcselekmény bűntettében és - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - a határzár tiltott átlépésében mondta ki bűnösnek első fokon a Szegedi Törvényszék a tavaly szeptember 16-án Röszkénél történtek miatt. A terrorcselekmény a Btk.-beli definíció alapján annyiból állt, hogy Ahmed H. megafonba beszélt, rázta a kordont, háromszor dobott valamit a rendőrsorfal felé (arról nem volt szó, hogy el is talált volna bárkit), és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg. Ahmed H., akinek felesége és két kisgyereke Cipruson él, nagyjából egy éve előzetes letartóztatásban van már Magyarországon.

Az ítélethirdetésen jogvédők és külföldi újságírók is voltak, a 10 éves fegyházbüntetésről szóló hír bejárta a nemzetközi sajtót is. Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese, aki kollégáival maga is részt vett a tárgyaláson, azt mondta: „A döntés a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról árulkodik, és két rendkívül zavaró trendről is tanúskodik: egyrészt a terrorizmus elleni tényállás téves alkalmazásáról, másrészt a Magyarország által a menekültek és migránsok irányában tanúsított szörnyű magatartásról.”A Fidesz szerdán üdvözölte a Szegedi Törvényszék ítéletét. A párt közleménye szerint minden migránsnak tudnia kell, hogy aki be akar lépni hazánk területére, annak tiszteletben kell tartania Magyarország törvényeit.

Tiltakozzunk együtt a terrorcselekmény büntetőjogi kategóriájának politikai célú felhasználása ellen, amely csak a félelem- és gyűlöletkeltést szolgálja!

- írták a szervezők a szombati tüntetés Facebook-oldalán.

Nem Ahmed H. röszkei ügye volt az egyetlen, ami tiltakozást váltott ki. Nyáron a Kúria előtt tüntettek a röszkei összecsapás után indult másik, tíz vádlottas szegedi büntetőper ítélete miatt is. A Szegedi Járásbíróság mind a tíz embert bűnösnek mondta ki, az ítélet szerint mindannyian - még ha ők maguk nem is bántottak senkit, nem voltak erőszakosak - résztvevői voltak a tavaly szeptemberi vízágyús, könnygázas, kődobálós tömegzavargásnak, és illegálisan lépték át a magyar határt, amikor összecsaptak a rendőrök a tömeggel. A tízből hét embert letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, a legelesettebb három vádlott, a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt idős, cukorbeteg nő, Ahmed H. anyja, a kerekesszékes és a bottal járó férfi felfüggesztett börtönbüntetést kapott.