Kína szerint Trumpnak nem kellene hergelnie Észak-Koreát

2017.01.04. 15:03

Úgy tűnik, kezdhetünk hozzászokni, hogy az amerikai külkapcsolatok ezentúl Twitteren alakulnak. Ez csak azért gond, mert a Trump-féle impulzív üzenetek akár komoly diplomáciai károkat is okozhatnak, kiváltképp Kelet-Ázsiában. A rengeteg történelmi és területi érdekellentéttel átszőtt régióban a diplomáciai finomságoknak sokszor nagyobb a súlyuk, mint Nyugaton. Mikor tehát a megválasztott elnök hirtelen telefonon keresi Tajvan elnökét (ezzel felrúgva az Egy Kína-elvet), vagy, mint most, nekiesik Észak-Korea és Kína kapcsolatának, akkor évtizedes konfliktusok kiújulását kockáztatja.

Miután az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun évindító beszédében belengette, hogy készen állnak egy Amerikát célzó nukleáris támadásra, Trump másnap reggel Twitteren reagált, lényegében annyit mondott:

Kizárt dolog!

Nem volt ugyan egyértelmű, hogy a megválasztott elnök szerint Észak-Korea csak blöfföl-e, vagy elismeri a kommunista állam képességét, de meg kívánja akadályozni a támadást, mindenesetre később egy Kínára kiélezett üzenetet is posztolt:

  Kína hatalmasat nyer az egyoldalú amerikai üzletein, Észak-Koreával bezzeg nem segít. Na szép!

Kína viszont a TIME szerint annyira nem örült ennek az éles kommentnek. Másnap tartottak egy sajtótájékoztatót, ahol a külügyminisztérium szóvivője kifejezte reményét, hogy 

az érintettek nem tesznek majd elhamarkodott megjegyzéseket vagy lépéseket, amik tovább súlyosbítják a helyzetet.

Azt is kiemelte, hogy Kína erőfeszítései a diktatorikus állammal kapcsolatban "széles körben elismertek".

Trump kritikája egyébként egyáltalán nem alaptalan, Kína ugyanis Észak-Korea egyetlen számottevő szövetségese, a diktatúra kereskedelmének 90 százalékát Kínával folytatja. Trump nem fogalmazott meg konkrét elvárásokat Kínával kapcsolatban, ezért diplomáciai válaszon kívül más reakció nemigen várható, de az ilyen szúrós megjegyzések a három ország közti viszony gyors elmérgesedéséhez vezethetnek.