Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A román kormány visszavonhatja korrupciós rendeletét

2017.02.04. 14:18

Az ötödik napja tartó romániai válság kezdete óta Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szombaton először nevezte lehetségesnek a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet eltörlését, amely ellen országszerte százezrek tüntettek egész héten, írja az MTI.

DV2158475 1
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Dragnea a PSD-hez közel álló DC-News portálnak úgy nyilatkozott: úgy érzi, hogy már nem tudja megfékezni a PSD területi szervezeteit, akik a párt egymillió hívét akarják Bukarestben utcára szólítani. Dragnea azt mondta: a következő órákban megoldást fog javasolni a konfliktusra Sorin Grindeanu miniszterelnöknek,

esetleg éppenséggel a kormányrendelet visszavonásáról is szó lehet

− idézte a DC-News a vezető kormánypárt elnökét. A sorosozó Dragnea egyébként korábban nem tartotta kizártnak, hogy az egész tüntetést külföldről szervezik.

Közben Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendelet hatályának felfüggesztését és megsemmisítését kérte a bukaresti táblabíróságtól.

A vádhatóság vezetője péntek éjszaka terjesztette be keresetét, amelyben gyors döntést kér, tekintettel arra, hogy a kormányrendelet február 9-e után már "visszafordíthatatlan károkat" okoz. Lazar azt kérte, hogy a bíróság függessze fel a kormányrendelet hatályát, amíg a keresete nyomán indított normakontroll lezárul.

Az ötödik napja tartó tiltakozási hullám szombat délelőtt a gyerekeknek szervezett demonstrációval folytatódott Bukarestben. A román kormány kedd este fogadott el egy rendeletet, ami a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán, amire országszerte több százezres tüntetés kezdődött. Csak Bukarestben szerdán 150 ezren lehettek az utcán.