Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Újabb Trump-kudarc: maradt felfüggesztve a beutazási tilalom

2017.02.05. 08:00 Módosítva: 2017.02.05. 10:29

A a San Francisco-i fellebbviteli bíróság elutasította a Trump-kormányzat indítványát a beutazási tilalom azonnali újra hatályba helyezésére, írja vasárnap a BBC.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szombaton fellebbezett Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése ellen, amelyet egy seattle-i szövetségi bíró rendelt el az előző nap, írja az MTI.

Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk

- jelentette ki Trump újságíróknak szombaton.

A seattle-i szövetségi bíró, James Robart pénteki döntése azonnali hatályú és országos érvényű volt. Így újra lehetségesség vált a hét, muzulmán többségű ország (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak beutazása az Egyesült Államokba. A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba. A belbiztonsági tárca is bejelentette, hogy felfüggesztik a tilalmi rendelet alkalmazását.

A Reuters brit hírügynökségnek és az AP-nek sikerült megszereznie az igazságügyi tárca fellebbezési beadványát. Ebben a kormányzat azzal érvelt, hogy

  • a rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak,
  • megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását,
  • és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben, márpedig az elnök "szuverén előjoga" dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki.
  • "Az alapelv az, hogy aki először szeretne belépni az Egyesült Államokba, az privilégiumot kér, és kérelmével kapcsolatban nincsenek alkotmányos jogai".
  • "Szavatolni kell, hogy akik beléphetnek az Egyesült Államokba, azok nem akarnak ártani az amerikaiaknak, és nem állnak kapcsolatban a terrorizmussal".
  • Robart bíró a washingtoni államügyész keresete alapján függesztette fel az elnöki rendeletet, a kormány álláspontja szerint viszont Washington államnak nincs joga megtámadni elnöki rendeleteket.

A fellebbezési kérelemről egy három bíróból álló testület hivatott dönteni. Mondhatták volna azt is, hogy a fellebbezés teljes elbírálásáig felfüggesztik a bírói döntést, de - mint az most kiderült - nem tették. Hétfőig adtak határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

A Reuters megjegyzi, hogy a három bírót három különböző elnök nevezte ki, a republikánus George W. Bush, valamint a demokrata Jimmy Carter és Barack Obama.

Trump már tegnap nyilvános kirohanást intézett Robart ellen, aki még Bush nevezett ki.

Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!

- írta az elnök a Twitteren még az igazságügyi tárca lépése előtt. Később az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét is kritizálta, mondván: "Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?".

Az amerikai külügyminisztérium közben újraindította a menekültek, köztük szíriaiak befogadását, számolt be róla a Reuters. A hírügynökség szerint Robart bíró döntése azt is jelenti, hogy a beutazási tilalommal együtt elrendelt menekültbefogadási tilalmat is fel kell függeszteni. Egy külügyi tisztviselő azt mondta: várhatóan már hétfőn érkezik néhány menekült. A The New York Times amerikai lap Leonard Doyle ENSZ-szóvivőre hivatkozva azt írta: mintegy 2000 menekült áll készen arra, hogy áttelepüljön az Egyesült Államokba.

A január 27-i tilalmi rendeletében Trump a menekültek befogadását szabályozó amerikai rendszer 120 napos felfüggesztésére, valamint a szíriai menekültek befogadásának határozatlan időre történő felfüggesztésére adott utasítást.