Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump békülni próbál Kínával

2017.02.09. 09:19

Donald Trump elnöki tevékenységének első heteiben rohamtempóban romlott a viszony az Egyesült Államok és Kína között, utóbbi már azt pedzegette, hogy kezd valós veszéllyé válni a háború is, pláne ha Trump folytatja a kereskedelmi kapcsolatok szétverését. Trump ráadásul a beiktatása óta még mindig nem beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Ezért különösen fontos gesztus, hogy a Reuters beszámolója szerint Trump szerdán kifejezetten békülékeny levelet írt a kínai kollégájának. Ebben megköszönte neki a beiktatása utáni gratulációt, és a kínai naptárnak megfelelően sikeres Kakas évét kívánt az országnak.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump azt írta, már várja, hogy együtt dolgozhassanak egy konstruktív kapcsolat kiépítésén, amellyel mindkét ország jól járhat. Kína megerősítette, hogy megkapták a levelet, és ők is hangsúlyozták, milyen fontos nekik a két ország jó viszonya, sőt valójában ez az egyetlen járható út.

Kínai diplomáciai források szerint a két vezető telefonbeszélgetésére azért se került még sor, mert Hszi Csin-ping tart tőle, hogy ha rosszul sikerülne a megbeszélés, az ugyanúgy a médiánál kötne ki, ahogy Trump vitája Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel, ami rém kellemetlen lenne Kínának.