Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mérgezett tűvel ölték meg Kim Dzsongun idősebb testvérét

2017.02.14. 13:08 Módosítva: 2017-02-14 20:23:15

A Jonhap dél-koreai hírügynökség szerint Malajziában két nő mérgezett tűvel meggyilkolta Kim Dzsongnamet, Kim Dzsongun idősebb testvérét, írja az Independent. Dzsongnam azután menekült Malajziába, hogy Észak-Korea diktátora kivégeztette nagybátyjukat, Csang Szongtheket.

A két támadó taxival menekült el a helyszínről, és vélhetően észak-koreai ügynökök voltak.

Észak-Korea malajziai nagykövetsége kérvényezte a helyi hatóságoktól Kim Dzsongnam holttestének átadását. Fadzil Ahmat, a Kuala Lumpur-i rendőrség vezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy mielőtt eleget tennének Phenjan kérésének, elvégzik a szükséges nyomozati cselekményeket. Értesülések szerint február 15-én várható az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat. Az MTI azt írja, hogy a helyi rendőrség ki szeretné deríteni, mivel foglalkozott, illetve kikkel találkozhatott halála előtt Kim Dzsongnam Malajziában, ahová február 6-án érkezett, és ahonnan február 13-án, halála napján tervezett Makaóba továbbrepülni. A malajziai rendőrség közölte, hogy a meggyilkolt férfinél egy Kim Csol névre kiállított hamis útlevelet találtak.

Nem ez volt egyébként az első gyilkossági kísérlet Dzsongnam ellen, 2011-ben Makaóban törtek az életére.

Trónörökös volt, kegyvesztett lett

Dzsongnam Szong Hjerim észak-koreai színésznő és Kim Dzsongil diktátor egyetlen közös gyermeke volt, és sokáig őt tartották a legesélyesebbnek, hogy átvegye apja helyét a hatalmon. 2001 májusában azonban megpróbált hamis dominikai útlevéllel eljutni a tokiói Disneylandbe. A Narita nemzetközi repülőtéren lebukott, többek között azért, mert a Pang Csiong álneve kínaiul kövér medvét jelent, majd több napig előzetesben volt.

Az incidens mindkét ország számára kínos volt, és emiatt esett Kim Dzsongil választása a jelenleg is hatalmon lévő Kim Dzsongunra, Dzsongnam féltestvérére, aki ballisztikus rakétákkal ijesztgeti Japánt.