Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Izrael nem engedi dolgozni a palesztinokat védő emberi jogi szervezetet

2017.02.24. 10:00

Az izraeli hatóságok nem adnak vízumot a Human Rights Watch (HRW) munkatárásának, mert a nemzetközi emberi jogi szervezetet palesztin propagandával vádolják.

Izrael a több mint kilencven országban működő, New York-i székhelyű szervezet újonnan kinevezett helyszíni vizsgálatvezetőjétől, az iraki származású amerikai Omar Sakírtól tagadta meg a vízumot.

„A csoport szélsőséges, ellenséges, és Izrael-ellenes programja miatt a palesztin propaganda eszköze lett, világosan és egyértelműen Izrael ellen cselekszik teljesen elfogult módon” – magyarázta a döntést Emmanuel Nahson, a külügyminisztérium szóvivője. „Ezért döntöttünk úgy, hogy a továbbiakban nem tartjuk feléjük a másik orcánkat is, és nem adunk munkavállaló vízumot olyan személynek, aki egyértelműen azzal a céllal érkezik, hogy kárt akar okozzon Izraelnek, és rontsa jó hírét.”

„A kormányoknak sehol sem tetszik, amit közzéteszünk. A Palesztin Hatóság is megvádolt minket az izraeli propaganda terjesztésével. A Hamász is. De csak néhány helyen akadályozzák meg a munkánkat. Szudánban, Egyiptomban, Üzbegisztánban, Venezuelában” – reagált Sari Bashi, a HRW izraeli-palesztin képviseletének igazgatója.

A szervezet elsősorban Izraellel, főként a telepesekkel foglalkozik, de vannak honlapján a palesztinokkal szembeni bírálatok is. A Human Rights Watch a múltban több, Izraelt hevesen bíráló jelentést tett közzé, különösen a Gázai övezetet uraló Hamásszal történt fegyveres összecsapások után. A 2014-ben végrehajtott Erős Szikla hadműveletről szóló jelentésüket Izrael élesen visszautasította.

Néhány hónapja a magyar kormány is hasonló hangnemben reagált a Human Rights Watch magyarországi menekültpolitikát illető bírálataira. Miután a szervezet azt közölte, hogy magyar egyenruhások embertelenül bánnak és interjúalanyaik szerint verik is a menedékkérőket, a Belügyminisztérium annyit közölt, hogy „a bevándorláspárti szervezet nem először támadja Magyarországot”, szerintük csak a magyar rendőrség és a bevándorlási hivatal lejáratására törekednek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?