Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Olaszországnak elfogyott a türelme migránsügyben

000 R71EM
2017.08.09. 16:47

Két figyelmeztető lövést adott le az olaszok által is segített líbiai haditengerészet hétfőn, amikor egy migránsmentő hajóval találkoztak a partjaik mentén. Az érintett Open Arms nevű hajó személyzete az incidensről úgy nyilatkozott, hogy „elkergette őket” a líbiai parti őrség, pedig szabályosan hajóztak. A líbiai hatóságok szerint viszont a hajó az ő vizeiken volt, felszólították, hogy távozzon, és amikor ezt nem tette meg, akkor lőttek a levegőbe.

A migránsmentő hajóknak azonban mostanában nemcsak a líbiaiakkal kell szembenézniük, hanem az egyre keményebb olaszokkal is. 

  • Július végén az olasz parlament elfogadott egy magatartási kódexet, ami a tengeri migránsmentő akciókat folytató civilekre vonatkozik. Ezek alapján például a mentőhajókon fegyveres rendőröknek is kell lenniük. Ezt a nyolc érintett hajó közül eddig négy írta alá.
  • Múlt héten jelentette be Olaszország, hogy két hadihajót küld líbiai vizekre, líbiai kérésre. 
  • Hétfő óta a Golfo Azzuro nevű migránsmentő hajót szívatják az olasz hatóságok, nemzetközi vizeken várakoztatják, mivel sem az olasz, sem a máltai kikötők sem engedik be. Eközben a szélsőjobbos Defend Europe szervezet kvázi katonai hajójával is összetűzésbe kerültek.

„Ilyen még sosem történt. Egy nap alatt háromszor fenyegettek meg minket: egyszer a líbiai parti őrség, aztán a Defend Europe, most meg az olasz hatóságok” – nyilatkozta Oscar Camps, a hajót üzemeltető spanyol ProActiva civil szervezet alapítója.

Marco Minniti olasz belügyminiszter viszont arról számolt be, hogy eredményesek a lépések: kijelentette, hogy év eleje óta először júliusban csökkent az érkezések száma a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest. (Hogy mekkora embertömeg érkezik, arról itt írtunk bővebben.) Szerinte a következő lépés regisztrációs központok felállítása lesz Líbiában a nemzetközi migrációs szervezetekkel együttműködésben. 

ENSZ: Rendben van a keménység

Kedden az olaszok már az ENSZ-től kérték segítséget, mondván, türelmüket vesztették az EU-val szemben. Angelino Alfano külügyminiszter szerint ideje, hogy az ENSZ

szembenézzen a valósággal, és segítsen megállítani az embercsempészetet és a sok fulladásos tragédiát.

„Ideje, hogy megmutassa stratégiai szerepét a nemzetközi sakktáblán” – mondta. Szerinte több szinten kell lépni: a líbiai régióban, aztán szélesebb párbeszéd is kell a szereplők között, és a szomszédos országokban is segíteni kell megszüntetni a konfliktust.

Az ENSZ júniusban kinevezett líbiai megbízottja, Ghassan Salamé az olasz kormányfővel és külügyminiszterrel találkozott kedden Rómában, majd a tárgyalások után 

helyes útnak 

nevezte a líbiai felségvizeken indított olasz haditengerészeti missziót. Azt is mondta, hogy a valóságtól elrugaszkodott dolog lenne semmibe venni a megrációs helyzet komolyságát.

Közben a líbiai menekültközpontokban rekedt migránsok helyzete egyre pokolibb, a beszámolók szerint szexuális erőszakkal, kínzással, rabszolgasággal kell szembenézniük. De súlyos feszültségek vannak az olasz szárazföldön is, az alábbi videó például óriásit futott a közösségi médiában. Az látható rajta, hogy Nápolyban katonák tepernek le egy embert, a posztoló szerint egy bevándorlót, mire a társaik a katonáknak esnek. A helyiek szerint egyre több hasonló incidens történik. 

A jobboldali Matteo Salvini úgy fogalmazott az ügyről, hogy „városi háborút vívunk”.