Barcelonai terrortámadás: újabb embert vettek őrizetbe

2017.09.23. 10:11

Egy ötödik gyanúsítottat is őrizetbe vettek a spanyol rendőrök az augusztusi barcelonai gázolásos terrortámadással kapcsolatban pénteken – írja a Reuters.

Augusztus 17-én egymás után két gázolásos merényletet követtek el Spanyolországban. Előbb Barcelonában hajtott egy kisbusz a tömegbe a város legismertebb sétálóutcáján, a La Ramblán.  Néhány órával később hasonló támadás volt Barcelonától száz kilométerre, Cambrilsban is.  Összesen 16 ember halt meg, 120-an megsérültek.

A belügyminisztérium közleménye szerint a 24 éves marokkói, Spanyolországban élő férfi közeli kapcsolatban állt a támadást szervező iszlamista sejttel, különösen Abdelbaki Es Satty imámmal, akit az akció értelmi szerzőjének tartanak.

A rendőrség azt vizsgálja, milyen szerepe lehetett a férfinek a merénylethez használt anyagok, elsősorban a hidrogén-peroxid beszerzésében, amelyet felhasználtak házi készítésű bombák gyártásához. Robbantásra végül nem került sor, mert a merényletek előtt a szervezkedéshez használt alcanarai házban véletlenül felrobbantak a bombák és a ház összedőlt, a robbannásban Es Satty is meghalt.

A támadások során hat elkövetőt megöltek a rendőrök, később pedig négy gyanúsítottat őrizetbe vettek, közülük kettő van börtönben. A most elfogott férfi az ötödik életben és őrizetben lévő gyanúsított. 2015 júniusa, vagyis a terrorkészültség négyes szintre emelése óta a spanyol rendőrség összesen 201 embert vett őrizetbe, akikről azt gyanítja, hogy közül van az országban szervezkedő iszlamistákhoz.  • Tippek
  • Lakáshitel