Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Barcelonai terrortámadás: újabb embert vettek őrizetbe

2017.09.23. 10:11

Egy ötödik gyanúsítottat is őrizetbe vettek a spanyol rendőrök az augusztusi barcelonai gázolásos terrortámadással kapcsolatban pénteken – írja a Reuters.

Augusztus 17-én egymás után két gázolásos merényletet követtek el Spanyolországban. Előbb Barcelonában hajtott egy kisbusz a tömegbe a város legismertebb sétálóutcáján, a La Ramblán.  Néhány órával később hasonló támadás volt Barcelonától száz kilométerre, Cambrilsban is.  Összesen 16 ember halt meg, 120-an megsérültek.

A belügyminisztérium közleménye szerint a 24 éves marokkói, Spanyolországban élő férfi közeli kapcsolatban állt a támadást szervező iszlamista sejttel, különösen Abdelbaki Es Satty imámmal, akit az akció értelmi szerzőjének tartanak.

A rendőrség azt vizsgálja, milyen szerepe lehetett a férfinek a merénylethez használt anyagok, elsősorban a hidrogén-peroxid beszerzésében, amelyet felhasználtak házi készítésű bombák gyártásához. Robbantásra végül nem került sor, mert a merényletek előtt a szervezkedéshez használt alcanarai házban véletlenül felrobbantak a bombák és a ház összedőlt, a robbannásban Es Satty is meghalt.

A támadások során hat elkövetőt megöltek a rendőrök, később pedig négy gyanúsítottat őrizetbe vettek, közülük kettő van börtönben. A most elfogott férfi az ötödik életben és őrizetben lévő gyanúsított. 2015 júniusa, vagyis a terrorkészültség négyes szintre emelése óta a spanyol rendőrség összesen 201 embert vett őrizetbe, akikről azt gyanítja, hogy közül van az országban szervezkedő iszlamistákhoz.