Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Schäuble lehet a német parlament következő elnöke

2017.09.27. 21:02

Wolfgang Schäuble eddigi pénzügyminisztert jelöli a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöki tisztségére a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a kezdeményezést a liberális FDP is támogatja - jelentették be szerdán Berlinben. A CDU/CSU-frakció közleménye szerint hivatalosan október 17-én javasolják majd a politikust az elnöki tisztségre, írta az MTI.

A CDU és a bajor testvárpárt, a CSU képviselői alkotják a legnagyobb frakciót a vasárnap megválasztott 19. Bundestagban, így az övék a javaslattétel joga. Wolfgang Schäuble "tapasztalt és népszerű politikus, örülünk, hogy vállalja a jelölést" - idézték Volker Kauder frakcióvezetőt. Wolfgang Schäuble jelölését az FDP is támogatja.

Christian Lindner pártelnök-frakcióvezető szerdai nyilatkozata szerint a liberálisok "kiemelkedő személyiségnek" tartják az Angela Merkel kancellár vezette CDU politikusát, és úgy gondolják, hogy rendelkezik azzal a "természetes tekintéllyel", amely "ezekben az időkben" szükséges a parlamenti elnöki feladat ellátásához.

Wolfgang Schäuble 2009 óta tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, meghatározó szerepe volt az euróövezeti államadósság-válság kezelésében. Az FDP részéről az utóbbi hetekben többször jelezték, hogy szeretnék megkapni a pénzügyminisztériumot, ha a CDU/CSU koalíciós partnereként kormányra kerülnek. Wolfgang Schäuble 75 éves, 1972 óta rendelkezik mandátummal a Bundestagban, 45 éves képviselői múltjával ő a Bundestag rangidős tagja.