Romániában tüntetés lesz, nem karácsonyi vásár

2017.12.02. 20:47

Több mint száz ellenzéki tüntető foglalta el szombaton a román kormány székháza előtti teret, megakadályozva, hogy Bukarest főpolgármesteri hivatala karácsonyi vásárt alakítson ki a kormányellenes demonstrációk megszokott helyszínén.

A tüntetők elkezdték szétszerelni a térre tervezett betlehemes fesztivál félig már felállított színpadát. Akciójukat a helyszínt biztosító csendőrök nem akadályozták meg. Kisebb dulakodás tört ki, amikor a csendőrök erőt alkalmazva emeltek ki három tüntetőt, akik szerintük erőszakosan léptek fel.

A tüntetők szombat este a főpolgármester leváltását célzó népszavazás megszervezése érdekében kezdtek aláírásokat gyűjteni a kormány székháza előtt.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz a városháza javainak megrongálása miatt. A kormánypalota előtti térre tervezett vásárt máshol tartják meg.

Firea – akiben több elemző a baloldal következő államfőjelöltjét látja – élesen bírálta a csendőrséget, amiért nem akadályozták meg a törvénytelen térfoglalást. A vádaskodást a csendőrségi szóvivő elutasította, arra hivatkozva, hogy a karhatalom nem késlekedett a közbelépéssel és szabályszerűen járt el.

Firea az állami intézmények vezetőit is kritizálta, amiért nem emeltek szót a veszélyes precedenst teremtő megmozdulás ellen. A főpolgármester párttársa, Mihai Tudose kormányfő korrektségét és kollegialitását is kétségbe vonta, amiért az nyilvánosan bírálta őt a karácsonyi vásáros kezdeményezésért. A miniszterelnök korábban azt mondta: szerinte értelmetlen vásárt szervezni olyan helyre, amit az autóforgalom leállítása nélkül nem lehet  nem lehet gyalog megközelíteni.

(MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel