Aliz
6 °C
14 °C

USA: Észak-Korea áll a WannaCry zsarolóvírus mögött

2017.12.19. 05:18 Módosítva: 2017-12-19 05:56:34

A Trump-kormány kedden hivatalosan bejelenti, hogy Észak-Koreát teszi felelőssé a WannaCry zsarolóvírus-támadásért, amelyben több ország egészségügyi, közigazgatási és pénzügyi szektorát érte támadás,  közölte a The Wall Street Journal honlapján hétfő este közzétett írásában Tom Bossert, a Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója. Ugyanezt mondták el nevük mellőzését kérő tisztviselők a Reuters hírügynökségnek is.

"A támadás széles körű volt, milliárdokat emésztett fel, és Észak-Korea közvetlenül felelős érte" - írta Bossert, aki világossá tetette, hogy a kormánynak bizonyítéka van erre, melyet más kormányok, köztük az Egyesült Királyság, valamint az érintett operációs rendszert gyártó Microsoft is megerősített.  A fehér házi tanácsadó aláhúzza: felelősségre fogják vonni Phenjant, és továbbra is a "maximális nyomásgyakorlás stratégiáját" követik Észak-Koreával szemben.

Az MTI a Reuters alapján azt írja: egy magas rangú tisztviselő szerint Washington "nagyon magas fokú bizonyossággal" állítja, hogy az észak-koreai kormánynak dolgozó Lazarus Csoport hajtotta végre a WannaCry-támadást.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a Reuters értesülését. A május közepén végrehajtott támadásban 150 ország 200 ezer szervezetének körülbelül 300 ezer számítógépe volt érintett. A vírus titkosította a számítógépeken található adatokat, és csak 300 dollár ellenében volt hajlandó feloldani a számítógépek blokádját.

London, Blackburn, Nottingham, Liverpool és Manchester egyes kórházaiban például akadozott a telefonszolgáltatás és a számítógépes rendszerek működése. Ezekben a kórházakban fel kellett függesztették a nem sürgősségi problémával jelentkező betegek fogadását. Támadás ért amerikai, orosz és portugál számítógépes rendszereket, több spanyolországi vállalatot, a FedEx globális szállítócéget és a Portugal Telecomot is. 

A támadást lehetővé tévő rést egyébként éppen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) fedezte fel. Ám ahelyett, hogy értesítették volna a Microsoftot a rendszer sebezhetőségéről, úgy döntöttek, saját eszközt fejlesztenek ki, mellyel maguk használhatják ki a rendszer hibáját. Mindezt azonban hackerek megszerezték, így az eszköz rossz kezekbe került.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?