Erzsébet
1 °C
4 °C

Vádat emeltek az izraeli katonákat ütlegelő palesztin tinédzser ellen

2018.01.01. 20:58 Módosítva: 2018-01-01 22:37:20

Vádat emeltek az ellen a 17 éves palesztin lány ellen, aki egy neten terjedő videón két izraeli katonát lökdösött, ütlegelt és rugdosott. A 17 éves Ahed Tamimi és unokatestvére az Izreal által megszállt Ciszjordániában ment oda december 15-én két katonához. A katonák egy út mellett őrködtek, hogy a tüntetők ne dobáljanak köveket az ott elhaladó autókra. 

A két palesztin lány lökdösni kezdte a katonákat, akik erre semmit nem reagáltak.  Az esetről a lány anyja készített videót a telefonjával, ami gyorsan terjedt a neten. Volt, aki egyenesen hősnek kiáltotta ki a katonákat lökdöső tinédzsert.

A lányt az eset után tartóztatták le 12 rendbeli bűncselekmény, köztük súlyos testi sértés és kődobálás gyanújával. Eljárás indult az unokatestvére és a videót készítő anyja ellen is.

Az izraeli  hadsereg illetékese azt mondta, hogy a két katona szakszerűen végezte a feladatát azzal, hogy nem reagált semmit a provokációra.  

A lány apja ismert palesztin aktivista. Ő azt állítja, december 15-én az izraeli hadsereg brutálisan lépett fel ellenük. A katonák betörték a házak ablakait és könnygázgránátokat dobáltak be, Ahed 14 éves unokatestvérét pedig gumilövedékkel lőtték arcon.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor azt közölte, hogy ezen a napon több mint 200 palesztin dobált köveket a katonákra. A palesztinok az ott lakók beleegyezésével házakban bújtak meg és onnan támadták a katonákat, ezért kellett kiüríteni a házakat. A művelet közben több palesztin nő ment oda a helyszínt biztosító katonákhoz és provokálta, megtámadta őket.  

Ahed Tamimiről és családjáról 2017 elején riportfilm is készült. Ezt itt nézheti meg.

Az izraeli kormánypárt hétfőn határozatot fogadott el a ciszjordániai telepek annektálásáról. Erről ebben a cikkünkben olvashat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?