Judit
3 °C
7 °C

Újrakezdik az eltűnt maláj gép keresését

2018.01.07. 08:27

Újraindítja egy magánvállalkozás a csaknem négy éve eltűnt malajziai utasszállító roncsai utáni kutatást, írja az MTI.

Liow Tiont Lai malajziai közlekedési miniszter a hétvégén jelentette be, hogy az Ocean Infinity nevű amerikai kutatócég ajánlatot tett a keresés folytatására, amire a maláj kormány rábólintott. A társaság már nyáron megkereste Malajziát, de a tárgyalások csak most zárultak le.

A Boeing 777-es típusú repülőgép 2014 márciusában tűnt el 227 utassal és 12 fős személyzettel a fedélzetén. Az MH370-es járaton lévők hozzátartozóinak minden tiltakozása ellenére a keresést több mint ezer nap után, 2017 januárjában leállították a maláj, a kínai és az ausztrál hatóságok. A költségek addigra több mint 150 millió dollárt emésztettek fel.

Az Ocean Infinity, amivel a maláj kormány most megállapodott akkor részesül sikerdíjban, ha megtalálja a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járatának maradványait. Az Ocean Infinity azt tervezi, hogy modern keresőhajóval 25 ezer négyzetkilométeres területet fésül át az ausztrál vizek közelében. Szakértők azt vélték a legvalószínűbbnek, hogy a gép valahol Ausztrália közelében, az Indiai-óceán déli részén csapódott a vízbe.

A maláj utasszállító eltűnése a repüléstörténet egyik legnagyobb rejtélye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?