Olivér
5 °C
8 °C

Dél-Koreában megőrülnek Kim Dzsongun kedvenc lánybandájáért

000 XB07K
2018.01.22. 13:10 Módosítva: 2018-01-22 13:12:10

Hatalmas érdeklődés övezte Kim Dzsongun kedvenc lánybandáját, akik hétfőn Szöulba utaztak, hogy felmérjék az ottani koncerthelyeket a következő hónapban startoló téli olimpia előtt, nem mindenkinek tetszett azonban az együttest vezető Hjon Szongvol és hat társának látogatása – írja a CNN.

A k-pop hazájában érthető módon eleve nagy port kavart az észak-koreai delegáció érkezése, ezt pedig csak tovább fokozta azt, hogy egy fiatal, csinos zenész érkezett az országba, aki akaratlanul is politikailag is fontos szereplővé vált ezzel. A média rá is harapott a dologra, a Moranbong nevű együttes minden lépését figyelemmel kísérték, Hjon arca a legtöbb újság címoldaláról köszönt vissza, a tévécsatornák pedig még arról is tudósítottak, hogy mit evett és milyen kávét ivott a popsztár.

Hjon vezeti majd azt az észak-koreai művészekből álló delegációt, ami a két ország közti tárgyalásoknak köszönhetően a pjongcsangi téli olimpián is ott lesz. Természetesen nem mindenki támogatta a látogatást, néhány tüntető Kim Dzsongun arcképét és észak-koreai zászlókat égetett, egy másik csoportot pedig a rendőröknek kellett távol tartania a delegációtól.

Egy szakértő szerint egyébként ez a furcsa kettősség tökéletesen szimbolizálja a két Korea közötti, gyakran kínos viszonyt, főleg mert az elmúlt időszakban hirtelen megint elkezdett közeledni egymáshoz a két ország, de arra felhívta a figyelmet, hogy nem szabad ezekbe a tüntetésekbe túl sokat belelátni, a média hatása ugyanis jelentősen eltorzította mind a pozitív, mind a negatív oldalát a dolgoknak. 

A hétvége folyamán összesen huszonkét észak-koreai sportoló kapott engedélyt a téli olimpián való indulásra, korábban pedig az is kiderült, hogy a két ország delegációi együtt vonulnak majd a nyitógálán. A NOB reményét fejezte ki, hogy a 2018-as pjongcsangi játékok egy szebb jövőhöz vezető út kapuit nyitják majd meg a két Korea számára. Ez utóbbi mondjuk meglehetősen kérdéses, főleg annak fényében, hogy Phenjan nagy katonai felvonulással készül a téli olimpia megnyitójára.

Nyitókép: Hjon Szongvol, a Moranbong vezetője január 21-én érkezett Szöulba, ahonnan vonattal utazott tovább egy másik dél-koreai városba, hogy megtekintse az egyik leendő koncerthelyszínt (KOREA POOL / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?