Mindenkit letartóztatnak, aki a kurdokat védi a közösségi médiában

2018.01.29. 12:26 Módosítva: 2018.01.29. 12:27

311 embert vettek őrizetbe Törökországban, amiért a szíriai Afrínnál január 20-án indított török hadműveletet ellenző és arról a hatóságok szerint valótlan állításokat tartalmazó posztokat tettek közzé a közösségi médiában - közölte a török belügyminisztériumra hivatkozva az MTI.

A kormány szerint ez terrorista propaganda.

A belügyi tárca az előállítottak személyére nem tért ki, de a korábbi török híradásokból tudni lehet, hogy a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) több képviselője is köztük van. A HDP az egyetlen ellenzéki párt a törvényhozásban, amely nyíltan bírálja a hadműveletet. A török vezetés a HDP-t a PKK politikai szárnyának tekinti.

Recep Tayyip Erdogan török államfő múlt héten leszögezte, miközben az afríni offenzíva tisztán és világosan a terrorizmus ellen irányul, egyesek az afríni kurdok elleni fellépéssel, Szíria megszállásával vádolják Törökországot.

Az Anadolu török állami hírügynökség a közelmúltban figyelmeztetett,

a hatóságok szüntelenül figyelik a közösségi médiát, és mindenki ellen eljárást indítanak, aki terrorszervezeteket népszerűsít.

A török hadsereg vasárnap jelentette be, hogy sikerült elfoglalnia stratégiai jelentőségű Barszaja-hegyet a szíriai Kurd Népvédelmi Erőktől (YPG), de Recep Tayyip Erdogan szerint ez még csak a kezdet. A török elnök közleményben jelezte, hogy egészen addig fogják folytatni a támadásokat, míg meg nem tisztítják a török-szíriai határt az általuk terroristának tartott elemektől.

A kurd-török háborúról szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja: