Rendőrség: elég bizonyíték van Benjámin Netanjahu ellen

2018.02.13. 21:55

Elég bizonyítékot talált a rendőrség ahhoz, hogy az ügyészség vádat emeljen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen - ezt közölte kedden az izraeli rendőrség. Netanjahu ellen két korrupciós ügyben nyomoztak:

  • az egyik, 1000-es ügy névre hallgató nyomozás szerint  a miniszterelnök nagy értékű ajándékokat fogadott el az amerikai-izraeli Arnon Michel üzletembertől, amiért cserébe még ellenzéki képviselőkétn beterjesztett egy törvényt, amely adómentességet biztosított a tíz évnél régebben külföldön élő izraeli állampolgároknak, mint amilyen Michel is. 
  • a másik, 2000-es ügy nevű szerint pedig Netanjahu azt ígérte a Jediót Ahronót napilap kiadójának, hogy korlátozzák egy konkurens Jiszrael Hajom lap mnegjelentését, ha pozitív hangvételű cikkeket írnak a kormányról. Minderről hangfelvétel is készült. 
000 ZO5C4
Fotó: Thomas Coex / AFP

A miniszterelnök tagadja a korrupciós vádakat, azt állítva, hogy az ügyekben nyomozó rendőrök nem találnak majd semmit mert nincs is semmi. A rendőrség hivatalosan nem javasolta az ügyészségnek a vádemelést, erről a legfőbb ügyésznek kell majd döntenie.