Elfogták a kárpátaljai magyar iroda támadóit

2018.03.04. 19:50

Az ukrán rendőrség munkatársai vasárnap őrizetbe vettek három személyt, akik összefüggésbe hozhatóak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadással – jelentette be Twitter-oldalán Szerhij Knyazjev ukrán országos rendőrfőkapitány az MTI összefoglalója szerint.

„A rendőrség az ungvári KMKSZ-székház elleni mindkét támadást felderítette” - közölte az ukrán rendőrség parancsnoka.

Ismeretlenek kedden hajnalban gyújtották fel a KMKSZ központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett. Személyi sérülés nem történt. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet még február 4-én történt.

Knyazjev vasárnap közölte, hogy a rendőrség operatív csoportjai egy személyt Cserkasziban, kettőt pedig Kropivnickijben fogtak el. Ugyancsak azonosították a KMKSZ-székház elleni mindkét támadás külföldi szervezőjét, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A február 27-i robbantással összefüggésben őrizetbe vett három személy ügyészséggel közös kihallgatásának előkészítése folyamatban van – tudatta az ukrán országos rendőrfőkapitány.

A február 4-i gyújtogatási kísérlet végrehajtásával már korábban meggyanúsított két lengyel állampolgárt a lengyel hatóságok 90 napra őrizetbe vették. 

Barta József, a KMKSZ alelnöke kedden a sajtónak elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján - mutatott rá az alelnök.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség az ukrajnai nemzeti kisebbségek, az ukrajnai kisebbségi jogérvényesítés és érdekképviselet ellen elkövetett durva merényletnek minősítette az ungvári székház felgyújtását. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) aggodalmának adott hangot a gyújtogatás miatt, és nyomatékosította: tiltakozik a megfélemlítés minden formája ellen. 

A magyar kormány és több más politikai szereplő - a Fidesz, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik - is elítélte a KMKSZ ungvári központi irodája elleni támadást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, bekéreti Ukrajna budapesti nagykövetét a gyújtogatás miatt. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága jelezte, hogy segítséget nyújt az ungvári székház helyreállításához.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport