Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Phenjan bocsánatot kért dél-koreai újságíróktól

2018.04.04. 11:05

Gyökeres fordulatot vett Észak-Korea külpolitikája az utóbbi hónapokban, hisz Kim Dzsongun visszavett a rakétatesztekből, hajlandó beszélni Donald Trumppal, elutazott Kínába és találkozott a dél-koreai vezetővel. Most pedig még tovább ment: igaz nem ő, de a nevében elnézést kért pár kitiltott dél-koreai újságírótól Kim Jongcshol, Észak-Korea tábornoka és korábbi kémfőnöke. 

Phenjanban egy K-pop koncertet rendeztek dél-koreai előadókkal vasárnap, amin Kim Dzsongun is részt vett. Ennek apropóján dél-koreai újságírók is megpróbáltak részt venni az eseményen, az észak-koreai vezető biztonsági emberei azonban kitiltották őket a koncertről. 

Az eset kissé felháborította Dél-Koreát, az északiak viszont nem rakétatesztekkel válaszoltak erre, hanem nemes egyszerűséggel bocsánatot kérték, amit személyesen Kim Jongcshol tábornok adott át.

Én, képviselve ezzel Északot, bocsánatot kérek és kérem, nézzék el ezt a tévedést

– mondta Kim Jongcshol a Guardian szerint déli szomszédainak.

A korábbi kémfőnök szerint speciális esetről volt szó, ugyanis még soha nem vett részt Kim Dzsongun hasonló rendezvényen, és volt némi félreértés az észak-koreai kormányon belül a helyzet kezelésével kapcsolatban.