Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnyílt az út az olasz kormányalakítás előtt

2018.05.09. 22:37

Silvio Berlusconi, a márciusi olaszországi parlamenti választásokon győztes jobboldali partnerségben részt vevő Forza Italia elnöke szerda este közölte: szabad utat ad a vele szövetséges Ligának, hogy megpróbáljon kormányt alakítani az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), de egyúttal közölte, hogy az általa vezetett tömörülés nem fogja támogatni a koalíciót, írja az MTI. Ezzel a bejelentéssel Berlusconi megnyithatja az utat a hónapok óta húzódó kormányalakítás előtt, hogy napokon belül új kormánya legyen Olaszországnak, véget vetve a kilenc hete tartó patthelyzetnek, amelynek feloldására Sergio Mattarella államfő szakértői kormány kinevezését javasolta. Azt előre tudni lehetett, hogy Berlusconiból miniszterelnök biztosan nem lesz, mert elítélték adócsalásért, és 2019-ig a közügyektől is eltiltották.

A március 4-i választásokon a legnagyobb pártként végző Öt Csillag Mozgalom többször is hangoztatta: készen áll a Matteo Salvini vezette Ligával kormányozni, de kizárja az együttműködést a Liga vezette szövetséghez tartozó Silvio Berlusconival és pártjával. Salvini rendre visszautasította ezt, és közölte, hogy Berlusconi jóváhagyása nélkül nem kezd tárgyalásokat. "Bizonyára nem mi leszünk azok, akik vétót emelnek" - fogalmazott szerda esti közleményében Berlusconi, aki közölte azt is, hogy helyi szinten továbbra is együttműködnek majd a Ligával.

Sergio Mattarella államfő öt, kudarcba fulladt kormányalakítási konzultációs kör után hétfőn bejelentette, hogy a pártok közötti megállapodás hiányában szakértői kormányt nevez ki, amely decemberig vezetheti Olaszországot. Ennek tagjait az államfő szerdán készült megnevezni, a Liga és az M5S azonban haladékot kért egy esetleges koalíciós megállapodás tető alá hozására.

Populisták mindenhol

Az eredetileg baloldali populista, euroszkeptikus és euróellenes 5 Csillag Mozgalmat 2009-ben alapította a szókimondó humorista, Beppe Grillo. 2010-ben indultak először választáson, de 2013-ban már 25,5 százalékukkal a legnagyobb párt lettek, aztán 2016-ban megszerezték a római főpolgármesterséget is.  Az elitellenes mozgalomból és protestpártból az olasz politika egyik meghatározó erejévé előlépő M5S vezetését tavaly szeptemberben megszerző Luigi Di Maio több kérdésben is finomított a párt álláspontján, a centrumhoz akarta közelíteni a mozgalmat. A korábbi radikális euroszkepticizmus helyett megválogatottabban kritizálta az EU-t, és a piacok megnyugtatására azt is elmondta, hogy egyelőre nem léptetné ki Olaszországot az euróövezetből. A márciusi választáson az elemzők szerint a minimumjövedelmet biztosító programjuk miatt taroltak.

Újabban az Északi Liga is mérséklődött, amióta a radikális párt lett a vezető jobboldali erő Olaszországban, együttműködő stílusra váltott a pártvezér, Matteo Salvini: nem lépne ki az EU-ból és az euróövezetet sem hagyná el rögtön, nyilatkozta. Az uniós kérdések helyett inkább olyan kormányati intézkedésekről igyekszik beszélni, mint a 15 százalékos egykulcsos jövedelemadó, valamitn az oktatási, igazságügyi és nyugdíjreform.

Silvio Berlusconi szerdai bejelentésével úgy néz ki, már semmi akadálya, hogy megkezdődjenek a kormányalakításról szóló tárgyalások az Öt Csillag Mozgalom és a Liga képviselői között. De az továbbra is nyitott kérdés, hogy koalíciós kormány lesz, vagy Salvini korábbi javaslatát érvényesítik, ami szerint ellenzéki képviselők fogják támogatni a kormányzati politikáját az olasz parlamentben.