Szilvia
5 °C
16 °C

A Hamász vezetőinek likvidálását szeretné az izraeli belbiztonsági miniszter

2018.05.15. 13:52 Módosítva: 2018-05-15 15:35:41

Gilád Erdan izraeli belbiztonsági miniszter magánvéleménye szerint a gázai tüntetések leállítása érdekében fel kell újítani az övezetet irányító, radikális, iszlamista Hamász szervezet vezetői ellen a likvidálások politikáját - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapjára hivatkozva az MTI.

Eljött az ideje, hogy a Hamász vezetői személyesen fizessenek árat a terrortevékenységükért. Vissza kell térni a célzott kivégzésekhez, hogy újra bujkálniuk kelljen és félteniük életüket, és nem tömegtüntetéseket szervezniük.

Erdan leszögezte ugyanakkor, hogy ez magánvéleménye, nem a kormányé.

A miniszter közölte azt is, arra készülnek, hogy tetőfokára hágnak kedden a Hamász által kezdeményezett tüntetések, mert tudomásuk szerint a mai napra, nagbára (Izrael kikiltására használt arab kifejezést, amely katasztrófát jelent) tervezték a legsúlyosabb incidenseket, és mert ezen a napon ülésezik Kuvait kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa a kérdésről.

Kedden az eddig megszokottnál később érnek a Gázai övezet határához a palesztin tiltakozók, mert előtte eltemetik a hétfőn meghalt 58 áldozatot. Izrael egyrészt a Hamász vezetőit fenyegetve, másrészt engedményekkel próbált úrrá lenni a helyzeten. Avigdor Liberman védelmi miniszter beleegyezett a pénteken gyújtogatással megrongált, Kerem Salomnál lévő áruforgalmi átkelőhely megnyitásába, de az oda érkező segélyszállítmányokat a palesztin tüntetők nem engedték be az övezetbe.

A katonai rádió szakértői szerint azonban úgy értesültek, hogy a Hamász valójában mérsékelni szeretné a vérontást, és ennek jeleként lebontotta a határ mellett felállított sátrakat, és már nem ösztönzik a tüntetéseken való részvételre az övezet lakóit.

ENSZ: Nem lehetett volna éles lőszert bevetni

Nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt hétfőn a Gázai övezetben

- közölte az ENSZ emberi Jogi Hivatala kedden közzétett nyilatkozatában.

Rupert Colville ENSZ-szóvivő szerint életet kioltó fegyvereket csakis emberölés vagy súlyos sérülés megelőzése végett megengedett használni, márpedig

az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen, vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára ellenük.

A szóvivő hozzátette, hogy a kövek és a lángoló benzines palackok hajigálása miatt sem kerültek életveszélybe izraeli katonák, mivel jól védett állasaikba húzódhattak.

Németország kormánya azt javasolta kedden, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt pontosan a hétfői vérontáskor, ugyanakkor Merkel azt hangoztatta, hogy a Hamász radikális palesztin szervezetet terheli a felelősség, mivel visszaélt a tüntetés jogával és erőszakot szít.

A brit kormány is vizsgálatot szorgalmaz, és higgadtságra int.

Felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjon bármiféle további erőszaktól. A palesztinoknak joguk van tüntetni, de csakis békésen. Aggódunk, hogy szélsőséges elemek saját céljaik végett megpróbálják a békés tüntetéseket erőszakossá szítani. Izraelnek joga van megvédeni határait, de az éles lőszer használata felettébb aggályos

- mondta újságíróknak Theresa May miniszterelnök szóvivője Londonban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?