Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Hamász vezetőinek likvidálását szeretné az izraeli belbiztonsági miniszter

2018.05.15. 13:52 Módosítva: 2018.05.15. 15:35

Gilád Erdan izraeli belbiztonsági miniszter magánvéleménye szerint a gázai tüntetések leállítása érdekében fel kell újítani az övezetet irányító, radikális, iszlamista Hamász szervezet vezetői ellen a likvidálások politikáját - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapjára hivatkozva az MTI.

Eljött az ideje, hogy a Hamász vezetői személyesen fizessenek árat a terrortevékenységükért. Vissza kell térni a célzott kivégzésekhez, hogy újra bujkálniuk kelljen és félteniük életüket, és nem tömegtüntetéseket szervezniük.

Erdan leszögezte ugyanakkor, hogy ez magánvéleménye, nem a kormányé.

A miniszter közölte azt is, arra készülnek, hogy tetőfokára hágnak kedden a Hamász által kezdeményezett tüntetések, mert tudomásuk szerint a mai napra, nagbára (Izrael kikiltására használt arab kifejezést, amely katasztrófát jelent) tervezték a legsúlyosabb incidenseket, és mert ezen a napon ülésezik Kuvait kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa a kérdésről.

Kedden az eddig megszokottnál később érnek a Gázai övezet határához a palesztin tiltakozók, mert előtte eltemetik a hétfőn meghalt 58 áldozatot. Izrael egyrészt a Hamász vezetőit fenyegetve, másrészt engedményekkel próbált úrrá lenni a helyzeten. Avigdor Liberman védelmi miniszter beleegyezett a pénteken gyújtogatással megrongált, Kerem Salomnál lévő áruforgalmi átkelőhely megnyitásába, de az oda érkező segélyszállítmányokat a palesztin tüntetők nem engedték be az övezetbe.

A katonai rádió szakértői szerint azonban úgy értesültek, hogy a Hamász valójában mérsékelni szeretné a vérontást, és ennek jeleként lebontotta a határ mellett felállított sátrakat, és már nem ösztönzik a tüntetéseken való részvételre az övezet lakóit.

ENSZ: Nem lehetett volna éles lőszert bevetni

Nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt hétfőn a Gázai övezetben

- közölte az ENSZ emberi Jogi Hivatala kedden közzétett nyilatkozatában.

Rupert Colville ENSZ-szóvivő szerint életet kioltó fegyvereket csakis emberölés vagy súlyos sérülés megelőzése végett megengedett használni, márpedig

az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen, vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára ellenük.

A szóvivő hozzátette, hogy a kövek és a lángoló benzines palackok hajigálása miatt sem kerültek életveszélybe izraeli katonák, mivel jól védett állasaikba húzódhattak.

Németország kormánya azt javasolta kedden, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt pontosan a hétfői vérontáskor, ugyanakkor Merkel azt hangoztatta, hogy a Hamász radikális palesztin szervezetet terheli a felelősség, mivel visszaélt a tüntetés jogával és erőszakot szít.

A brit kormány is vizsgálatot szorgalmaz, és higgadtságra int.

Felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjon bármiféle további erőszaktól. A palesztinoknak joguk van tüntetni, de csakis békésen. Aggódunk, hogy szélsőséges elemek saját céljaik végett megpróbálják a békés tüntetéseket erőszakossá szítani. Izraelnek joga van megvédeni határait, de az éles lőszer használata felettébb aggályos

- mondta újságíróknak Theresa May miniszterelnök szóvivője Londonban.