Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Trump mégis tárgyalhat Kim Dzsungunnal

2018.05.27. 08:04 Módosítva: 2018-05-27 08:51:52

"Igazán jól mennek a dolgok az Észak-Koreával való csúcs tekintetében. Szépen haladnak. Vizsgáljuk június 12-ét Szingapúrban. Ez nem változott. Meglátjuk mi lesz" - mondta Donald Trump amerikai elnök szombaton Washingtonban a Fehér Házban. Emlékezetes, hogy Trump a héten  az észak-koreai vezetésre mutogatva először lemondta az észak-koreai nukleáris program felszámolását célzó találkozót, aztán később közölte, talán mégis összejöhetnek.  Észak- és Dél-Korea vezetői erre ismét személyesen egyeztettek a félsziget demilitarizált zónájában.  A bonyolult diplomáciai játszma szálait  ebben a cikkben  bogoztuk ki.  

Az amerikai elnök most azt mondta: a tárgyalások a kommunista rezsimmel jól haladnak.  Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai államfő szombati személyes egyeztetése a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban "igazán jól ment". Mun Dzsein vasárnapra virradóra azt mondta: a phenjani rezsim vezetője megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget "teljes" atomfegyver-mentesítése, valamint az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megtartása mellett. Kim Dzsongunnal egyetértettek abban, hogy sikeresen meg kell tartani a június 12-ére tervezett találkozót.

A dél-koreai államfő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy tolmácsolta Trump "határozott szándékát" tartalmazó üzenetét. Eszerint az amerikai elnök véget akar vetni az Észak-Koreával fennálló ellenséges viszonynak, s kétoldalú gazdasági együttműködést szorgalmaz, amennyiben Phenjan a nukleáris leszerelés mellett dönt.

Mun Dzsein közlése szerint Kim Dzsongun elsősorban amiatt aggódik, hogy országa vajon megbízhat-e az Egyesült Államoknak az ellenségeskedés beszüntetésére és biztonsági garanciák szolgáltatására vonatkozó ígéretében, ha ténylegesen lemond az atomfegyverekről. Mun Dzsein fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szombati személyes találkozó Kim Dzsongunnal, az észak-koreai vezető kérésére történt.

Minden mostani erőfeszítésem egyrészt arra irányul, hogy jobbá tegyem Észak- és Dél-Korea viszonyát, másrészt pedig, hogy megtartsák a észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót, amely elengedhetetlen Észak és Dél kapcsolatainak javításához

- hangsúlyozta Mun. A dél-koreai elnök szerint a június 12-i észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó azon áll vagy bukik, mennyire sikeresek Washington és Phenjan munkacsoporti szintű tárgyalásai.

A dél-koreai elnöki hivatal egy névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztségviselője elmondta: Phenjan és Szöul is megbeszéléseket folytat, hogy választ találjanak Észak-Korea biztonsági aggályaira a tervezett csúcs előtt. Szóba került egy lehetséges megnemtámadási ígéret Észak-Koreának az Egyesült Államok részéről, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások is a két Korea között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!