Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump mégis tárgyalhat Kim Dzsungunnal

2018.05.27. 08:04 Módosítva: 2018-05-27 08:51:52

"Igazán jól mennek a dolgok az Észak-Koreával való csúcs tekintetében. Szépen haladnak. Vizsgáljuk június 12-ét Szingapúrban. Ez nem változott. Meglátjuk mi lesz" - mondta Donald Trump amerikai elnök szombaton Washingtonban a Fehér Házban. Emlékezetes, hogy Trump a héten  az észak-koreai vezetésre mutogatva először lemondta az észak-koreai nukleáris program felszámolását célzó találkozót, aztán később közölte, talán mégis összejöhetnek.  Észak- és Dél-Korea vezetői erre ismét személyesen egyeztettek a félsziget demilitarizált zónájában.  A bonyolult diplomáciai játszma szálait  ebben a cikkben  bogoztuk ki.  

Az amerikai elnök most azt mondta: a tárgyalások a kommunista rezsimmel jól haladnak.  Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai államfő szombati személyes egyeztetése a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban "igazán jól ment". Mun Dzsein vasárnapra virradóra azt mondta: a phenjani rezsim vezetője megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget "teljes" atomfegyver-mentesítése, valamint az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megtartása mellett. Kim Dzsongunnal egyetértettek abban, hogy sikeresen meg kell tartani a június 12-ére tervezett találkozót.

A dél-koreai államfő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy tolmácsolta Trump "határozott szándékát" tartalmazó üzenetét. Eszerint az amerikai elnök véget akar vetni az Észak-Koreával fennálló ellenséges viszonynak, s kétoldalú gazdasági együttműködést szorgalmaz, amennyiben Phenjan a nukleáris leszerelés mellett dönt.

Mun Dzsein közlése szerint Kim Dzsongun elsősorban amiatt aggódik, hogy országa vajon megbízhat-e az Egyesült Államoknak az ellenségeskedés beszüntetésére és biztonsági garanciák szolgáltatására vonatkozó ígéretében, ha ténylegesen lemond az atomfegyverekről. Mun Dzsein fontosnak tartotta kiemelni, hogy a szombati személyes találkozó Kim Dzsongunnal, az észak-koreai vezető kérésére történt.

Minden mostani erőfeszítésem egyrészt arra irányul, hogy jobbá tegyem Észak- és Dél-Korea viszonyát, másrészt pedig, hogy megtartsák a észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót, amely elengedhetetlen Észak és Dél kapcsolatainak javításához

- hangsúlyozta Mun. A dél-koreai elnök szerint a június 12-i észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó azon áll vagy bukik, mennyire sikeresek Washington és Phenjan munkacsoporti szintű tárgyalásai.

A dél-koreai elnöki hivatal egy névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztségviselője elmondta: Phenjan és Szöul is megbeszéléseket folytat, hogy választ találjanak Észak-Korea biztonsági aggályaira a tervezett csúcs előtt. Szóba került egy lehetséges megnemtámadási ígéret Észak-Koreának az Egyesült Államok részéről, illetve a békeszerződés megkötésére irányuló tárgyalások is a két Korea között.