Erzsébet
1 °C
4 °C

Koreai-csúcs: úgy találkoztak, mintha ez mindennapos volna

2018.05.28. 16:56
Szinte naponta változik, hogy van-e esély megtartani a június 12-ére Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-korai elnök között. A legtámogatóbbnak a dél-koreai elnök tűnik, aki jelezte: szívesen közvetít aktívan, sőt, lehet, hogy részt is vesz majd a megbeszélésen.

Szinte naponta változik a helyzet a június 12-re tervezett Trump–Kim-csúcstalálkozó körül. Mindez tűnhet bohózatnak, egók harcának, de akár bonyolult diplomáciai játszmának is.

A múlt héten például előbb úgy tűnt, hogy csúszik a találkozó, majd úgy, hogy el is marad, de aztán a szombaton, egy váratlan legfelsőbb szintű koreai csúcstalálkozó visszahozta a reményeket.

Mun lelkes

A dél-koreai elnök, Mun Dzsein ma kijelentette, hogy készen áll a gyakori, váratlan csúcstalálkozókra észak-koreai kollégájával, Kim Dzsongunnal. Mint fogalmazott, akárhányszor is szükséges találkozni, ő szívesen megteszi.

Mun szerint múlt heti váratlan találkozó legfontosabb előrelépése éppen az volt, hogy „képesek voltunk elhagyni a bonyolult előkészítő eljárásokat és protokollokat, és úgy találkoztunk, mintha ez teljesen mindennapos lenne" .

Mun arra is rámutatott, hogy fejlesztené a kétoldalú kapcsolatokat, ha gyakran tartanának a felek hasonló gyakorlati megbeszéléseket. Korábban Szöul már azt is jelezte, hogy nem kizárt az sem, hogy az elnök is csatlakozik a Trump–Kim-találkozóhoz.

Az amerikaiak már Phenjanban vannak

A váratlanul újra javuló amerikai – észak-koreai kapcsolatokat bizonyítja az is, hogy Donald Trump vasárnap kijelentette, hogy

az Egyesült Államok már küldöttséget delegált Észak-Koreába

a találkozó előkészítésére, és hozzátette „ragyogó esélyei vannak annak, hogy Észak-Korea nagyszerű gazdasággá fejlődjön”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?