Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terrorizmusgyanúsként kezelik a belga lövöldözést

2018.05.29. 20:02
Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga ügyészség a kedd délelőtti liege-i lövöldözés ügyében. A merénylő két rendőrrel és egy civillel végzett, mielőtt agyonlőtték.

Az elkövető egy 31 éves Benjamin Hermann nevű férfi volt, aki más bűncselekmények miatt már korábban a rendőrség látóterébe került, és akit állítólag előző nap engedtek ki a börtönből kétnapos eltávozásra.

A férfi hátulról késsel rátámadt két járőrre Liège központjában. Elvette egyikük pisztolyát, majd agyonlőtte őket, valamint egy civilt is, aki a közelben ült az autójában. A merénylő ezután egy közeli iskolához menekült, ahol túszul ejtett egy takarítónőt. A különleges egységek tagjai végül agyonlőtték a támadót, aki az akció során négy rendőrt megsebesített.

A La Libre Belgique egy videófelvétel alapján azt írta, hogy a férfi Allahu Akbar!-t kiáltott, mielőtt lelőtték. Ezt még nem erősítették meg hivatalosan.

Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak

– nyilatkozott Eric Van Der Sypt, az ügyészség szóvivője.

Egyes híradások szerint férfi neve közvetetten a biztonsági szolgálatok által ismert szélsőséges iszlamistákról szóló aktákban is szerepel. A rabtársai által erőszakos emberként jellemzett Hermann állítólag a börtönben tért át az iszlámra, és ott is radikalizálódhatott.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) közölte, hogy nem emelik meg az országos terrorkészültség szintjét, amely a négyes fokozatú skálán továbbra is kettes szintű marad.