Natália
1 °C
7 °C

Népszavazáson kirúgták a bírót, aki enyhe ítéletet hozott nemierőszak-ügyben

2018.06.06. 17:06 Módosítva: 2018-06-06 17:11:05

A bíróra nézve súlyos következményei lettek annak a három évvel ezelőtti ügynek, amelyben egy fiatal fehér sikeres sportoló, a gazdag családból származó amerikai fiatalt csekély mértékű büntetésre ítélt egy nemi erőszak után. A bírót szokatlan módon népszavazáson fosztották meg pozíciójától.

21083262 1733542939989132 8712492491782701004 o
Fotó: Facebook / Recall Aaron Persky

Az esetről mi is írtunk. Egy 24 éves nő a húgát kísérte el egy egyetemi buliba (Stanford), ahol túl sokat ivott. Az öntudatlan nőt a kukák között pedig Brock Turner, az akkori első éves diák megerőszakolta. A férfit két svéd cserediák zavarta meg, és ő bár elszaladt, de a nyomába eredtek, és végül sikerült feltartóztatniuk. Turnert a bíró, Aaron Persky fél évre ítélte, bár 14 évet is adhatott volna. A bíró azért hozott enyhe ítéletet, mert a nő öntudatlan volt, és úgysem érzékelt az erőszakból semmit.

A BBC híre szerint a 2016-os ítélet után a férfi ellen petíciót kezdtek köröztetni, és ennek eredményeképpen egy helyi népszavazáson elmozdították a pozíciójából. A bíró nem bánta meg a döntését, viszont a helyieket annyira felzaklatta a történet, hogy a többség a visszahívása mellett szavazott.

Amerikában ilyen szavazás, hogy egy helyi bírót elmozdítsanak népszavazással, utoljára 41 éve történt, Kaliforniában pedig 80 éve nem fordult elő hasonló. Erre azért van lehetőség, mert ott a helyi bírókat választják, akiknek az elmozdításához, illetve a róluk szóló népszavazáshoz elég a szükséges számú aláírást összegyűjteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?