Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobilvécével is vigyáztak Kim Dzsongunra

2018-06-12T061107Z 659466110 RC1E7210F850 RTRMADP 3 NORTHKOREA-U
2018.06.12. 13:05

Hiába próbáltak volna veszélyes fertőző betegséget fröccsenteni Kim Dzsongun tollára, amellyel aláírta az amerikai elnökkel kötött megállapodást a történelmi találkozón, az észak-koreaiak ugyanis mindenre gondoltak: delegációjuk egyik tagja latexkesztyűben lépett az asztalhoz, és fertőtlenítővel letörölte az észak-koreai zárt kommunista rezsim vezetőjének szánt tollat.

Ez azonban már csak a záróakkordja volt a biztonsági intézkedéssorozatnak, amellyel Szingapúrban védték az amerikai elnököt és Kim Dzsongunt. Utóbbit, dél-koreai szakemberek szerint, még talán jobban is.

Saját helyre jár gyalog

Az nem szokatlan dolog, hogy az étkezésről is gondoskodik egy küldöttség, saját szakáccsal és ellenőrzött ételekkel, de az észak-koreaiak a legkiszolgáltatottabb pillanatok bebiztosítására is készültek: Kim Dzsongun a szállásának helyt adó ötcsillagos szállodába egy saját mobilvécét vitt. Ez nem a lehallgatás ellen vagy egy ravasz csatornatámadás kivédésére szolgál, valójában

az a cél, hogy hozzáférhetetlenné tegyék a vezér székletét,

amely fontos információkkal szolgálhatna DNS és egyéb mintákkal Kim Dzsongunról, de nyitott könyv lenne a titkosszolgálatok előtt egészségügyi állapota is – írta egy 2005-ben, még Kim Dozsongil idején meglépett testőr beszámolója alapján a Daily Telegraph. Ezért a mobilvécét az észak-koreai küldöttség még a baráti Kínába is magával viszi. Túl gyakran ezzel azonban nem kell bajlódniuk, hét év alatt ez csupán a harmadik külföldi – és első nem kínai – útja az észak-koreai vezetőnek.

Szingapúr a maga részéről a gurkhákkal járult hozzá a találkozó biztosításához. A nepáli népcsoportból nem a rendezvény kedvéért rekrutáltak biztonságiakat, évszázados hagyománya van annak, hogy az egykori brit gyarmatbirodalom területén alkalmazzák őket. Szolgálatot teljesítenek Bruneiben, Indiában, de forró katonai területeken, így Afganisztánban, Irakban is, és ENSZ-missziók békefenntartóiként is gyakoriak.

Szingapúrban is évtizedek óta jelen vannak, bár elkülönítetten élnek a gazdag városállamban. 17-19 éves korukban kezdik szolgálatukat, 45 éves korban vonulnak nyugdíjba, ekkor el is hagyják Szingapúrt – írta róluk az Abc.net.

Persze ezt a bő 25 évet nem kaszárnyákban töltik, bázisukon családjukkal élnek, gyerekeik helyi iskolába járnak. Azt azonban törvény tiltja a gurkháknak, hogy szingapúri állampolgárral házasodjanak össze.

Főként a városállam Malajziával közös határán szolgál, nemzetközi iskolákat, kiemelt rendezvényeket véd az összesen 1800 fős kontingens. Fegyverzetüknek hagyományosan szerves része görbe késük, a kukri is.

Szingapúrban volt Kim Dzsongun 4,5 tonnás autója is. Az alsó hangon 300 millió forintos Mercedes-Benz S600 Pullman Guard még apja szerzeménye, 2011 körül már biztosan használták. Golyóálló, kilőtt kerekekkel is nyolcvannal képes haladni a bő hatméteres autó.  Saját tűzoltó rendszere is van.

testor2.gif

Ennél is feltűnőbb azonban az észak-koreai testőrségnek az a része, amely a vezér Mercedese mellett fut. Az öltönyös elitcsapat az úgynevezett 6. számú Központi Párthivatal, vagy hivatalos nevén a Szárnysegédek Főhivatala állományának része. A főnök is személyesen ott van köztük: a hivatal igazgatója ugyanis az egyik ember abból a 3-5-ből, akik Kim Dzsongun, illetve az autó előtt helyezkedhetnek el. A hivatalnak 2-300 dolgozója van, a felük testőr, a többiek sofőrök és technikai személyzet. A testőrök közül vannak, akiknek hosszú karrierjük van a „cégnél", de a legtöbben csak tíz évig dolgoznak ilyen poszton.

Azon kevés észak-koreaiak közé tartoznak, akik töltött fegyvert viselhetnek a vezető közelében, általában félautomata kézifegyverük, továbbá egy tartalék fegyverük van. Ennek ellenére a fő védelmi taktikájuk a megfigyelési képességeikben rejlik, hogy aztán a fenyegetést a kezükkel és testükkel hárítsák el. A BBC azt is hozzáteszi, hogy Kim Dzsongun apjával, Kim Dzsongillel két tárgyaló tisztviselőre jutott egy testőr, akik megjelenésükben is feltűnőbbek voltak, vagyis Kim Dzsongun testőrei a mercis akció ellenére is visszafogottabbak és kevesebben vannak.

(Borítókép: Kim Dzsongun és Donald Trump a megállapodás aláírását követően Szingapúrban, 2018. június 12-én. Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst)