Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Trump beadta a derekát: nem választják el többet a bevándorló gyerekeket a szüleiktől

K  AP20180620279
2018.06.20. 21:40

Miután a teljes ellenzékén, a republikánus párt párt képviselői, a keresztény választók, a pápa, a felesége és még a lánya is könyörgött Donald Trumpnak, hogy vessen véget az illegálisan bevándorló családok szétszakításának,

TRUMP ELNÖKI RENDELETBE FOGLALTA, HOGY NE VÁLASSZÁK EL A HATÁRON ELFOGOTT ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓKAT A GYEREKEIKTŐL. 

Az elmúlt napokban óriási botrány lett az Egyesült Államokban abból, hogy Trump kormánya zéró toleranciát vezetett be az illegális bevándorlással szemben, vagyis bűnözőként kezelték a határon elfogott bevándorlókat, így pedig elvették tőlük a 18 évesnél kisebb, de csecsemőkorúnál nagyobb gyermekeiket. A sajtót bejárták a képek és beszámolók a határőrök mellett síró vagy a fogdaszerű ideiglenes szállásokon ketrecekben összezárt gyerekekről, emiatt pedig mindenki kegyetlenséggel vádolta Trumpot és kormányát. 

A Fehár Ház egy ideig azzal próbált védekezni, hogy csak betartják a törvényeket úgy, ahogy azok elő vannak írva, a megoldás pedig az lenne, ha a demokrata képviselők és szenátorok hajlandóak lennének elfogadni egy új bevándorlási törvényt. Ebben viszont benne lenne a Trump kampányában is ígért határfal, vagyis értelmezhető úgy is a helyzet, hogy 

Trump és kormánya a bevándorlók gyerekeivel próbálta kizsarolni a demokratákból a fal támogatását.

Az elnök és kabinetjének tagjai napokig azt hajtogatták, hogy egy új törvénnyel lehetnek véget vetni a családok szétválasztásának, a törvényhozók viszont nem győzték emlékeztetni Trumpot, hogy egy rendelettel 5 perc alatt maga is megtehetné ezt, ha akarná, egy rendelettel. Végül Trump engedett a nyomásnak.

A rendelet aláírásakor az elnök azt mondta, hogy neki is rossz volt látni a szétszakított családokat, ezért most lépett. Viszont azt mondta, hogy továbbra is zéró tolerancia van érvényben az ilegális bevándorlással szemben és ő továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a határt. 

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök (k) megbeszélést tart a kongresszus republikánus tagjaival a kormány „nulla tolerancia" elnevezésű bevándorlás-politikájáról a washingtoni Fehér Házban 2018. június 20-án. A hatályos bevándorlási törvénnyel kapcsolatban – amely előírja az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztását a szüleiktől – Trump bejelentette, hogy a családok szétszakítását megakadályozó elnöki rendeletet készül aláírni. (MTI/AP/Evan Vucci)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?