Olivér
4 °C
8 °C

Gyerekek szenvedésével zsarolt Trump, de csak magát szívatta meg

GettyImages-973124260
2018.06.28. 13:05
A republikánusokat is megosztotta és nemzetközi felháborodást is okozott a Trump-kormány döntése, ami alapján április óta szétválasztották az USA-ba érkező bevándorló gyerekeket a családjuktól, így Trump végül meghátrált, és leállította az eljárást. Amivel egyébként a határfalhoz szükséges finanszírozás megteremtését akarta volna kizsarolni a demokratákból, de eltaktikázta magát. A felfüggesztés ráadásul csak átmeneti, és most sok menekült mehet vissza az országába, ahol üldözik.

Már magyar vonatkozása is van Trump bevándorló családokat szétválasztó intézkedéseinek, amelyeket egyébként már fel is függesztettek: egy magyar pár a kanadai határon keresztül próbált az Egyesült Államokba jutni, de a határőrök elkapták őket, és az akkor még hatályos szabályok szétválasztották a családot. A pár így a New York állambeli Buffalóba került, az angolul nem beszélő gyerek pedig egy Bronxban lévő magán-befogadóállomáson van. A szülőket valószínűleg ki fogják utasítani az országból, közben pedig a kétéves gyerek 23 éves nővére Magyarországról igyekszik elintézni, hogy az öccse hozzá kerüljön, de a bürokrácia miatt az eljárás csak nagyon lassan halad.

Az Egyesült Államokban hatalmas vitát kavart és a republikánus politikusok táborában is bírálatokat vált ki a kormányzat zéró toleranciára épülő migrációs politikája, amellyel május elején elfogadták azt az intézkedést, ami alapján

minden Egyesült Államokba illegálisan belépő embert előzetesbe helyeznek, vádat emelnek ellene és elválasztják a gyerekeitől.

Az intézkedés alapján visszamenőlegesen április közepe és május vége között nagyjából 2000 gyereket választottak el a szüleitől, vagy az őket felügyelő felnőttektől, és külön e célra kialakított befogadóközpontokban helyezték el őket. Az így elszakított gyerekek között egészen kicsik, sőt, csecsemők is vannak. A sajtót bejárták a képek és beszámolók a határőrök mellett síró vagy a fogdaszerű ideiglenes szállásokon ketrecekben összezárt gyerekekről, emiatt pedig mindenki kegyetlenséggel vádolta Trumpot és kormányát. 

A családok szétválasztása komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, a Time címlapja - amin egy síró kétéves hondurasi kislány áll szemben Donald Trumppal - bejárta a világsajtót, ahogy az a felvétel is, amikor az MSNBC műsorvezetője élő adásban sírta el magát, amikor arról kellett volna hírt adnia, hogy egy texasi befogadóközpontba viszik a mexikói gyerekeket. A családok szétválasztása ellen még Trump felesége, Melania is felszólalt.

Az intézkedés miatt az amerikai katolikus püspökök szervezete is kiakadt, mire az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, Jeff Sessions a Bibliára hivatkozva védte a migráns családok szétválasztását. Az egykori first lady-t, Laura Busht a japán-amerikaiak II. világháborús koncentrációs táboraira emlékeztették a gyerekek befogadására létrehozott sátortáborok, és még a Trump intézkedéseit amúgy rendre támogató evangéliumi keresztények vezetője, Franklin Graham is gyalázatosnak nevezte az eljárást.

Az egyik sátortábor a Mexikóhoz közel eső Tornillo városában Texasban
Az egyik sátortábor a Mexikóhoz közel eső Tornillo városában Texasban
Fotó: Bal:Mike Blake / Reuters - Jobb: Joe Raedle / Getty Images

A felháborodás elérte a hatását, a családok szétszakításával együtt járó eljárások felfüggesztéséhez szükséges rendeletet Trump múlt szerdán írta alá, a kormány szombat este  bejelentette, hogy a szétszakított családokat egyesíteni fogják, hétfőn pedig az amerikai határőrizeti szervek közölték,

hogy ideiglenesen nem is indítanak büntetőeljárást azokkal az illegális bevándorlókkal szemben, akik a gyerekükkel együtt próbálnak bejutni az Egyesült Államok területére.

Csak átmenetileg enyhítettek

Ezzel gyakorlatilag a Obama-kormány alatt kialakult gyakorlathoz térnek vissza: ez alapján az egyedül érkező illegális bevándorlókat már a határon letartóztatják, a gyerekeseket viszont csak regisztrálják, és egy bírósági idézés kiadása után továbbengedik őket.

rendelet aláírásakor Trump azt mondta, hogy neki is rossz volt látni a szétszakított családokat, ezért lépett. Azt is elmondta viszont, hogy továbbra is zéró tolerancia van érvényben az illegális bevándorlással szemben és ő továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a határt.  Vasárnap ugyanakkor Trump már egészen más stílusban nyilvánult meg az ügyben, amikor Twitteren arról írt, hogy a bevándorlók "elárasztják" az országot, ami ellen tenni kell valamit.

Sarah Sanders, a Fehér Ház szóvivője viszont érzelmekről nem annyira beszélt, az ő narratívájában inkább csak pragmatikus szempontok indokolták Trump rendeletét, ugyanis a kormánynak egyszerűen nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű és funkciójú állami ingatlan, ahol a családokat el tudnák szállásolni. "Csak rövid átmeneti időszakról van szó, mert kifogytunk a helyekből és az erőforrásból, amivel együtt tudjuk tartani a családokat. Arra kérjük a Kongresszust, hogy segítsenek nekünk az erőforrások pótlásában" - mondta.

Donald Trump elnök a kialakult helyzetért és a bevándorlási reform eddigi kudarcáért többször is a demokrata párti politikusokat okolta. Szombaton például Twitter-bejegyzésében azt írta: "a demokraták megoldhatják a családok határon történő erőszakos szétszakítását, ha együttműködnek egy új, változást hozó törvény kidolgozásában". Trump az elmúlt hetekben gyakran hozta fel, hogy ő sem örül a családok szétválasztásának, de az eljárásra a demokraták által hozott törvények alapján van szükség, és ő elnöki rendelettel nem tud változtatni a helyzeten. 

Ebből az sem igaz, hogy a családok szétválasztására a demokraták által elfogadott törvények miatt került volna sor, és a múlt szerdán aláírt rendelet alapján az sem, hogy ezen Trump ne tudott volna változtatni.

Amikor Trump a demokratákat hibáztatta a kialakult helyzetért, valójában féligazságokat és hazugságokat rakosgatott egymás mellé úgy, hogy úgy tűnjön, igaza van. Az igaz ugyanis, hogy az Obama-kormány is befogadóállomásokra küldött bevándorló gyerekeket, de csak kísérő nélkül érkezőket, a családokat nem választották szét. Ennek a konkrét jogalapja egy 2008-as, Bush-kormány által elfogadott törvény volt. Az elválasztást lehetővé tévő másik szabály pedig szintén nem a demokratáktól ered, hanem még az Obama-adminisztráció joggyakorlatával szemben meghozott bírósági döntés volt, ami korlátozta, hogy a gyerekek kövessék a szüleiket a börtönbe.

A Newsweek cikke alapján arról nincsenek pontos adatok, hogy a Trump-kormányzat által befogadóállomásokra küldött gyerekek mekkora arányban jöttek kísérő nélkül, és mekkora arányban választották őket el a családjuktól, de az biztos, hogy az állomásokra küldött gyerekek száma azután nőtt meg jelentősen, hogy Jeff Sessions igazságügyi miniszter május elején bejelentette a zéró tolerancián alapuló szabályok alkalmazását. Ez két fontos változást jelentett az addigi gyakorlathoz képest:

  1. egyrészt bárki ellen, akit illegális határátlépésen kaptak, automatikusan büntetőeljárást indítottak - ez egyébként ritkán az Obama-kormány idején is előfordult,
  2. másrészt pedig így a menedékkérelmet benyújtókat is automatikusan büntetőeljárás alá kerültek, míg korábban a gyakorlat az volt, hogy a hatóságok kivártak, hogy beadják a menedékkérelmet, és csak ennek elmaradása esetén indítottak eljárást.

"Ha gyereket csempésznek, akkor annak jogi következményei lesznek, és a gyereket el fogják választani attól, aki megsérti a törvényt. Ha ez nem tetszik, ne csempésszék át a határainkon a gyerekeket" - mondta Sessions idén tavasszal egy konferencián.

Wendy Young, a Kids in Need of Defense nevű gyerekjogi szervezet elnöke szerint egyszerű ferdítés ezt az Obama-kormány szakpolitikáinak alkalmazásaként beállítani, ugyanis valójában annyi változott, hogy ami eddig a kivétel volt, abból a Trump-kormány jogalkalmazása most szabályt csinált. Ahogy Sessions szavaiból is kitűnik, a zéró tolerancia meghirdetésével a kormány célja a bevándorló családok megbüntetése volt, amivel persze az útnak induláson vacilláló családoknak is egyértelmű üzenetet lehet küldeni azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak.

A közelgő választásokról szól az egész, de Trump eltaktikázta magát

Trump másik hazugsága az ügyben az volt, hogy rendszeresen elmondta, hogy ő aztán nagyon szívesen változtatna a brutális rendszeren, de a demokraták nem akarnak együttműködni az új migrációs törvény megalkotásában.

A helyzet ebben az esetben is egy fokkal bonyolultabb volt, ugyanis a kérdésben egyébként rettentően megosztott republikánusok két törvényjavaslatot is benyújtottak, amivel leállították volna a családok szétszakítását, de mindkét javaslat pénzügyi forrásokat biztosított volna a Trump egyik fő kampányígéretének számító határfal megépítésére. Trump így gyakorlatilag a családok szétszakításával zsarolta volna bele a törvény elfogadásába a demokratákat, akik végül nem adták be a derekukat. Az igazságügyi miniszer szavai alapján elég egyértelműen ki is derült, hogy valójában mire megy ki a játék:

Nem akarjuk elválasztani egymástól a családokat. Ha megépítjük a falat, és ha meghozzuk a törvényt, hogy véget vessünk a káosznak, nem kell meghozunk ezeket a szörnyű döntéseket. Ez a szándékunk, és arra kérjük a Kongresszust, hogy támogassanak minket ebben

- mondta Sessions múlt hét hétfőn.

Trump visszavonulásának oka az lehet, hogy még a republikánusokat is túlságosan megosztja a családok szétválasztásának kérdése: a Daily Beast és az Ipsos közös közvélemény-kutatása alapján a republikánusok 46 százaléka mondta azt, hogy elfogadható a családszétválasztás, ha ezzel sikerül visszaszorítani a migrációt, a Quinnipiac University felmérése szerint pedig 55 százalék volt a támogatók aránya (az egyértelmű támogató aránya pedig csak 27 százalék a két kutatás szerint). 

A közelgő félidős (midterm) választások miatt Trumpnak jól jött volna, hogy ha az egyik fő témájában sikerül előrelépést felmutatnia a választói felé, például azzal, hogy ha megteremti a fal megépítésének pénzügyi forrásait, de a hírekbe kerülő síró és ketrecbe zárt gyerekekről készült felvételek sokaknál túlmentek egy határon, Trump pedig ezt felismerve dönthetett a meghátrálás mellett.

A szétszakított családok kálváriája pedig annak ellenére is folytatódhat, hogy döntöttek a családok egyesítéséről. A családegyesítés ugyanis nem vonatkozik automatikusan az április óta illegális határátlépésen rajta kapott, majd szétszakított családokra: a rendelet alapján a szülők csak abban az esetben láthatják biztosan újra a gyerekeiket, ha visszavonják a menedékkérelmüket. Ez alapján sok szülő kényszerülhet arra, hogy még abban az esetben is a menedékkérelem visszavonása mellett döntsön, hogy valószínűleg megkapná a menekültstátuszt az Egyesült Államokban.

A kormány nagylelkű döntésének az eredménye így annyi lehet, hogy a családok együtt térhetnek vissza azokba az országokba, ahol olyan állapotok vannak, ami alapján amúgy menekültstátuszra lennének jogosultak az USA-ban.

(Borítókép: Elfogott család várakozik a mexikói határon 2018 június 12-én - fotó: 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?