Jenő
-3 °C
6 °C

Egy egész gyerekfocicsapat rekedt a barlangban

2018-06-25T085238Z 537701453 RC1C12AD5210 RTRMADP 3 THAILAND-ACC
2018.06.26. 15:21 Módosítva: 2018-06-26 16:16:56
Még reménykedik Thaiföld miniszterelnök-helyettese, hogy életben lehetnek annak a focicsapatnak a tagjai, akik három napja rekedtek egy thai barlangban, írja a BBC. A 11 és 16 év közötti fiúk az edzőjükkel együtt mentek be a barlangba a Chiang Rai térségben. A katonákból és búvárokból álló keresőcsapat a BBC cikke szerint friss lábnyomokat talált kedden, így abban reménykednek, hogy a 12 fős csapat tagjai életben vannak, csak eltévedtek a barlangban.

„Még mindig bízunk abban, hogy életben vannak. Habár nem tudnak mit enni, vízhez hozzájutnak barlangban” - mondta Prawit Wongsuwon miniszterelnök-helyettes kedden.

Az észak-Thaiföldön található Tham Luang Nang Non barlang tíz kilométeren kanyarog a föld alatt, és igazi turista-szenzáció. A tinédzser fiúk 25 éves edzőjükkel rekedtek a barlangban, a kétségbeesett szülők a barlang bejáratánál táboroznak, és imádkoznak gyerekeik épségéért.

A barlangban megemelkedett a vízszint, a mentőcsapatok igyekeznek kiszivattyúzni a vizet, miközben próbálnak mind bejjebb jutni a föld alá. Drónokkal is kutatnak, valamint a barlangban egy kilométeres hosszúságban fényforrásokat helyeztek el, hogy a kutatás hatékonyabban folyjon, írja a Time.

Eddig viszont az egyetlen jelei az elveszett fiúknak a barlang bejáratánál leláncolt biciklik, a ledobott focicucc, hátizsákok és néhány kéz- és lábnyom, amit az egyik legnagyobb kürtőben találtak.

A Bangkok Post cikke szerint a látogatók egy egészen szűk csatornán keresztül juthatnak be a barlangba, amit – ha az esős évszakban megemelkedik a vízszint – nehéz elhagyni, ugyanis akár öt méter magas vízoszlop is kialakulhat a barlang belsejében. Márpedig most esős évszak van, júniustól októberig, az edző tehát komoly kockázatot vállalt, amikor a fiúkkal bemászott a bejáraton.

"Nem aludtam semmit, csak reménykedem, hogy mindannyian kijönnek biztonságban" - mondta a Time-nak Namhom Boonpiam, akinek 13 éves Mongkol nevű fia rekedt a barlangban. 

"A fiam erős. Reménykedem."

A Time magazinnak nyilatkozó Naponwath Homsai, a haditengerészet munkatársa azt mondta,

"azt reméljük, a vízszint lejjebb megy, de ezt nem látjuk előre. Megpróbálunk olyan ösvényeket találni a víz alatt, ami remélhetőleg újabb kamrákba vezet". 

Más túrázók is voltak a barlangban, de ők a barlang bejárathoz közelebbi részein voltak, így biztonsággal kimenekítették őket. "Bízunk benne, hogy a gyerekek még jól vannak" - mondta a térség kormányzóhelyettese, Passakorn Bunyalak még hétfőn.

Amennyiben meg is találják a tizenkét fiút épségben, maga a kimenekítés is komoly nehézséget jelent, írja a Time, ugyanis a búvároknak meg kell tanítaniuk a kifáradt, legyengült tinédzsereket arra, hogyan mozogjanak biztonsággal a víz alatt. Feltehetően a kimenekítés előtt ételt kell majd vinni nekik, hogy valamennyire megerősödjenek. Mindez abban a reményteli helyzetben történik majd, ha megtalálják a csapat tagjait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?