Most akkor jól aludt az amerikai külügyminiszter, vagy sem?

2018-07-07T102519Z 1882611812 RC19857E82F0 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.07.07. 15:34

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter termékenynek nevezte az észak-koreai atomprogramról folytatott kétnapos phenjani tárgyalásait, amelyek szerinte a jóhiszeműség jegyében zajlottak. A politikus már útban a japán főváros, Tokió felé nyilatkozott újságíróknak. Azt mondta, nagy haladást értek el egyes területeken, ugyanakkor más területeken még van elég teendő, amit majd munkacsoportokban végez el a két fél.

Hozzátette, a két védelmi minisztérium tárgyalóküldöttsége július 12-én találkozik a két Korea határán fekvő Panmindzsonban, ahol az 1950-53 között vívott koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállításáról tárgyalnak majd, valamint az észak-koreai rakétahajtóművek kísérleti telepének felszámolásáról is szó lesz.

Pompeo ezúttal korábbi két látogatásával ellentétben nem találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Amerikai tisztviselők szerint ez tervbe volt véve, míg Heather Nauert külügyi szóvivő szerint nem.

Az amerikai diplomácia vezetője pénteken és szombaton Kim Jongcsollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével folytatott megbeszélést. Pompeo akkor azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok célja Észak-Korea teljes atommentesítése, amiért cserébe gazdasági előnyöket adnának, írja az MTI.

A tárgyalásokról szólva Kim szombaton azt mondta, hogy az előző nap nagyon komoly egyeztetéseket folytattak, nagyon fontos kérdésekről volt szó. A nehézségekre utalva azt mondta amerikai partnerének, bizonyára nem aludt jól. Hozzátette, hogy vannak dolgok, amit még tisztázni kell. Pompeo azt válaszolta jól aludt, és ő is tisztázni akar egyes dolgokat.

Egyelőre nincs magyarázat arra, hogy mit kell érteni tisztázás alatt, mindenesetre a felek azon fáradoznak, hogy meghatározzák, mit is jelent pontosan az atommentesítés, miután a Szingapúrban Donald Trumppal folytatott megbeszélésén Kim Dzsongun általánosságban ígérte meg célként a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését. Azóta több hírszerzési információ is arról szólt, hogy a diktatúra továbbra is fejleszti atomprogramját, valamint a rakétaprogramját is.

(Borítókép: Mike Pompeo és Kim Yong Chol - fotó:  Pool / REUTERS)  • Hírek
  • Hírek