Olivér
5 °C
8 °C

Most akkor jól aludt az amerikai külügyminiszter, vagy sem?

2018-07-07T102519Z 1882611812 RC19857E82F0 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.07.07. 15:34

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter termékenynek nevezte az észak-koreai atomprogramról folytatott kétnapos phenjani tárgyalásait, amelyek szerinte a jóhiszeműség jegyében zajlottak. A politikus már útban a japán főváros, Tokió felé nyilatkozott újságíróknak. Azt mondta, nagy haladást értek el egyes területeken, ugyanakkor más területeken még van elég teendő, amit majd munkacsoportokban végez el a két fél.

Hozzátette, a két védelmi minisztérium tárgyalóküldöttsége július 12-én találkozik a két Korea határán fekvő Panmindzsonban, ahol az 1950-53 között vívott koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállításáról tárgyalnak majd, valamint az észak-koreai rakétahajtóművek kísérleti telepének felszámolásáról is szó lesz.

Pompeo ezúttal korábbi két látogatásával ellentétben nem találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Amerikai tisztviselők szerint ez tervbe volt véve, míg Heather Nauert külügyi szóvivő szerint nem.

Az amerikai diplomácia vezetője pénteken és szombaton Kim Jongcsollal, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökével folytatott megbeszélést. Pompeo akkor azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok célja Észak-Korea teljes atommentesítése, amiért cserébe gazdasági előnyöket adnának, írja az MTI.

A tárgyalásokról szólva Kim szombaton azt mondta, hogy az előző nap nagyon komoly egyeztetéseket folytattak, nagyon fontos kérdésekről volt szó. A nehézségekre utalva azt mondta amerikai partnerének, bizonyára nem aludt jól. Hozzátette, hogy vannak dolgok, amit még tisztázni kell. Pompeo azt válaszolta jól aludt, és ő is tisztázni akar egyes dolgokat.

Egyelőre nincs magyarázat arra, hogy mit kell érteni tisztázás alatt, mindenesetre a felek azon fáradoznak, hogy meghatározzák, mit is jelent pontosan az atommentesítés, miután a Szingapúrban Donald Trumppal folytatott megbeszélésén Kim Dzsongun általánosságban ígérte meg célként a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését. Azóta több hírszerzési információ is arról szólt, hogy a diktatúra továbbra is fejleszti atomprogramját, valamint a rakétaprogramját is.

(Borítókép: Mike Pompeo és Kim Yong Chol - fotó:  Pool / REUTERS)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?